2024. április 26., péntek

Gion, Herceg, Sziveri, Végel

Kiállítás Horgoson
Vajdasági szerzők kiállítása Horgoson

Vajdasági szerzők kiállítása Horgoson

Vajdasági írókról általában kevés szó esik az általános iskolában, többek között ezért is született meg a négy itteni szerző, Gion Nándor, Herceg János, Sziveri János és Végel László munkásságát bemutató, Vándorok és útitársak c. kiállítás a Horgosi Könyvtárban, hiszen a tárlatok állandó látogatói a helybéli iskolások. Emellett még nagyobb szerepet játszott az összeállításnál az a tény, hogy az évforduló és a februári hónap mind a négyüket összeköti valamilyen módon. Herceg János éppen húsz éve távozott az élők sorából, s ahogyan a könyvtáros, Virág Ibolya fogalmazott, a szerző életének 85 esztendeje egyben keresztmetszete is a honi irodalmunknak. A könyvtárban megismerkedhetünk főbb műveivel, a kiállítás anyagából pedig megtudhatjuk, hogy újságíró volt, akadémikus, a Kalangya és a Híd főszerkesztője.

A másik érdekesség szintén egy dátum, amelyre könyvtáros felhívja a figyelmet, mégpedig 1941. február 1-je, amikor a teremtő valamiért különösen jókedvében lehetett, ugyanis két szerzőóriásunk, Végel László és Gion Nándor is ezen a napon született Szenttamáson. Termékeny írói munkásságuk mellett mindketten az Új Symposion legendás első nemzedékéhez tartoztak, s az is közös bennük, hogy műveik több fordításban is megjelentek. Végel Tolnai mellett az egyetlen vajdasági szerző, akit Kossuth-díjjal tüntettek ki. Közéleti személyiségként párhuzamosan jelen van szláv és német nyelvterületeken is, mondanivalójára pedig nem csak itthon figyelnek oda. Gion Nándort pedig az alig két hete itt járt Ferdinandy György kedvenc szerzői közé sorolta, akire igazán büszkék lehetnek az itt élők. Sőt úgy fejezte ki magát, hogy a világirodalomban Gabriel García Márquez előtt már létezett egy Márquez itt, Vajdaságban, ő volt Gion.

Február elsejéhez köthető a kiállításon bemutatott negyedik szerző, a tragikus sorsú Sziveri is, aki húsz évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el. Két elődjéhez hasonlóan ő is az Új Symposionhoz tartozott, ám a hatalom nem tűrte meg. A veszprémi Sziveri Intézet, a róla elnevezett irodalmi díj és a szülőfalujában, Muzslán a nevét viselő művészeti színpad őrzi emlékét és szellemiségét. Ahogyan megszokták, a szerzők fotóival illusztrált kiállításon még több érdekes információval gazdagodhatnak a látogatók, sőt ki is kölcsönözhetik az írók értékes sorait tartalmazó köteteket. A tárlat egészen tavaszig várja az érdeklődőket csütörtök kivételével minden hétköznap 8 és 13 óra között, csütörtökön pedig 16-tól 19 óráig.