2024. április 26., péntek

Terítéken a bácsgyulafalvi kinevezések

Az MNT által delegált iskolaszéki jelöltek képzettségének szintjét és az eljárást kifogásolja a VMDK

Elégedetlenek vagyunk a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel, a Magyar Nemzeti Tanács hatáskörével, de azzal is, ahogyan az MNT él jogaival azokban az esetekben, amikor nemcsak véleményezési, hanem döntéshozói jogkörrel is bír – jelentette ki a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége tegnapi sajtótájékoztatóján Horváth Ódry Márta, a párt alelnöke, egyben a nyugat-bácskai körzeti szervezet elnöke.

Horváth Ódry Márta szerint a bácsgyulafalvi iskola a magyarság szempontjából kiemelt fontosságú intézmény, amelynek iskolaszékébe az MNT két, általános iskolai végzettséggel rendelkező VMSZ-es pártaktivistát javasolt, miközben még a szülők tanácsa is fontosnak tartotta azt, hogy főiskolai és középiskolai végzettségű személyeket delegáljon a testületbe.

– Az MNT által javasolt személyek tisztességét, jó szándékát nem vonjuk kétségbe, de egy irányító szerepvállaláshoz ennél sokkal több kell, számunkra ezért elfogadhatatlan, a pedagógusok, szülők, diákok számára pedig megalázó ez a döntés. Bacskulin István benyújtott az MNT ülésére egy módosító javaslatot, amelyben a sértően alulképzett jelöltek helyett középiskolai végzettségű, pártpolitikától független személyek szerepeltek, de a beterjesztést nem fogadták el, és megválaszolatlan maradt az a kérdésünk is: milyen mechanizmusok és kritériumok alapján kerültek ezek a jelöltek az iskolaszékbe? – hallottuk Horváth Ódry Mártától. Az ügy „jogi pikantériájának” nevezte az eset kapcsán azt is, hogy bár a szóban forgó határozat csak az MNT hivatalos honlapján való megjelenés, azaz február 3-a után vált hatályossá, a zombori képviselő-testület az MNT-től korábban megkapott határozat alapján már január 30-ai – az MNT aznapi ülésének megkezdése előtt véget érő – ülésén, azaz még a határozat MNT-s elfogadása előtt kinevezte az iskolaszék tagjait.

Csonka Áron pártelnök a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a VMDK aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy a röszkei határátkelő és Szeged közötti mintegy 900 méteres autópálya első lejáratig való használata díjmentes legyen. A VMDK vezetőségét arról értesítették a napokban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert bízta meg ezzel az üggyel – a VMDK azt reméli, a magyar kormány felülvizsgálja ezt a kérdést, és díjmentessé teszi az említett útszakaszt.

Tari István alelnök, az MNT tagja megismételte korábbi álláspontját a sokat vitatott összeférhetetlenségi kérdésben, szerinte az intézményvezetőknek nagyobb önmérsékletet kellene tanúsítaniuk akkor, amikor saját intézményük (köz)pénzügyei szerepelnek az MNT napirendjén. Mint elmondta: az érintett 8-10 vezető szavazata nélkül is megszületnének ugyanazok a döntések, de a személyes érintettség megkívánná a tartózkodó magatartást.