2024. április 19., péntek

Tájházat nyitottak Muzslyán

Tágasabb épület kellene (Fotó: Kecskés István)

Tágasabb épület kellene (Fotó: Kecskés István)

A Muzslyai téli napok vendége volt szombaton Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Ellátogattak a Töpörtőfesztiválra, megnyitották a felújított tájházat, majd részt vettek a községházán megtartott kerekasztal-beszélgetésen.

Muzslya az idén ünnepeli fennállásának a 125. évfordulóját. A Muzslyai téli napokkal megkezdődött a jubileumi rendezvények sora, amelyekből 45 lesz az idén. A központi ünnepséget szeptember első felében tartják.

A Töpörtőfesztiválnak sok látogatója volt (Fotó: Kecskés István)

A Töpörtőfesztiválnak sok látogatója volt (Fotó: Kecskés István)

– Függetlenül attól, hogy milyenek a mindennapok, azt gondolom, hogy a múltnak a megőrzése az egymásba kapaszkodásnak a lehetőségét és apropóját tudja jelenteni. Ilyen szempontból fontos a Töpörtőfesztivál, hogy van hagyományápoló klub, hogy létrejött és megnyílt ez az épület, ahol a hagyományok kiállítására, a hagyományok őrzésére nyílik lehetőség – nyilatkozta Pásztor István.

Muzslyán a tárgyi örökség gyűjtése évek óta tart. A jelenlegi kiállítási tér kicsi, de megteremtődtek az előfeltételek a tájház létrehozására.

A tájház megnyitójára eljött a Brazíliában élő Tavaszi Kamilla is, aki Budapesten tanul magyar nyelvet. Elődei Muzslyáról származtak, és úgy döntött, hogy felkeresi a családja őshazáját.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

A fontos és jelentős jubileum alkalom az örökség felé való fordulásra, de arra is, hogy felmérjék, milyen jövőképe van a közösségnek.

– Ha visszakanyarodunk a 125. évfordulóra, és arra, hogy ennyi év után most hol állunk, akkor azt kell megállapítanunk, hogy jövőt csak akkor lehet építeni, hogyha fiataljaink vannak, hogyha ezek a fiatalok itt tudnak maradni, s ilyenkor az iskola felé kell fordulni. Épp ezekben a napokban folynak azok a megbeszélések is, hogy milyen iskolahálózatok lesznek, milyen magyar osztályok nyílnak épp itt, ezen a tájon – mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

A látogatás végén a vendégek részt vettek a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a település jelenéről és jövőképéről volt szó.