2024. április 27., szombat

Olasz technológiával tiszta vizet kapnak a nagybecskerekiek

Nenad Obradović, az olasz Zilio csoportosulás szerbiai vezetője és Goran Tajdić, a nagybecskereki Vízművek igazgatója tegnap szerződést írtak alá a nagybecskereki ivóvíz megtisztításáról. Az eseményen jelen volt Giuseppe Manzo, Olaszország belgrádi nagykövete is. A szerződés értelmében az olaszok a saját technológiájukkal és felszerelésükkel arzénmentes ivóvizet biztosítanak a nagybecskerekieknek.

A tizenegy éve várt szerződés aláírása (Fotó: Kecskés István)

A tizenegy éve várt szerződés aláírása (Fotó: Kecskés István)

– Ez nagy nap a nagybecskerekiek számára. Ténylegesen hozzáfogtunk az egészséges ivóvíz problémájának a megoldásához. Mint ahogy megígértük, amikor átvettük a felelősséget itt a városban, hogy megoldjuk, mi most ezt az ígéretet konkrétan meg is valósítjuk. A nagybecskerekieknek, később pedig a 22 településen élő polgároknak is egészséges ivóvizet biztosítunk, és nem fizetnek többet, mint amennyit az újvidékiek vagy a belgrádiak fizetnek a vízért – nyilatkozta Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere, a szerződés aláírása után.

Pont tizenegy éve annak, hogy Nagybecskereken a magas arzéntartalom miatt betiltották a vezetékes víz használatát. 2012-ben szerződést írtak alá a német Wassertechnik társasággal a vízgyár építéséről, de a 26 millió eurós beruházást az új helyi hatalom leállította.
Sztojkó József, a Városi Tanács tagja szerint az egészséges ivóvíz ily módon való biztosítása jó, mert nem kell a városnak vízgyárat építeni, sem víztisztítási technológiát vásárolni, amihez kölcsönöket kellett volna felvenni. Ugyanakkor pedig megoldódik a város polgárainak az egyik legnagyobb problémája.

A nagybecskereki Városi Vízművek által kiírt (második) pályázatra egyetlen jelentkező volt: az olasz Zilio csoportosulás, amely immár 55 éve foglalkozik ezzel a feladattal. Mint ahogy Nenad Obradović, a Zilio csoportosulás szerbiai vezetője mondja, a nagybecskereki szerződés példaképül szolgálhat mindazon községek és városok részére, amelyek kölcsönök nélkül nem képesek finanszírozni egy ekkora beruházást.

Ha minden a tervek szerint zajlik, akkor nyolc hónap múlva már iható víz csordogál majd a városi vízvezetékben. A későbbiek folyamán egészséges vizet biztosítanak a városhoz tartozó 22 település polgárai részére is.
A Városi Vízművek kötelessége a víz megtisztításának a költségeit fedezni, ami nem lehet több a köbméterenkénti 0,28 eurónál. Jelenleg a víz köbmétere Nagybecskereken 29,40 dinárba kerül, ehhez kell még hozzáadni a 0,28 eurót.