2024. április 27., szombat

Bolyais filmeket vetítettek Csókán

A díjnyertes alkotások mellett bemutatták a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő filmműhely első „akciófilmjét” is

A bolyaisok régebbi, számos fesztiválon díjazott alkotásai mellett a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő filmműhely első, nagyobb lélegzetű „akciófilmjét” is bemutatták a napokban Csókán, a település művelődési központja által középiskolások és felsős általános iskolások számára megrendezett mozivetítésen. A Küldetés című, fordulatokkal teli történetben az amerikai akciófilmeket figurázták ki az alkotók. A nézők körében nagy tetszést aratott alkotás mellett a fiatalok ízelítőt kaphattak az elmúlt egy évtized terméséből is. Többek között bemutatták a nagy sikerű Kicsi Klájd és a nagyvilág első és második epizódját, valamint azt a riportfilmet is, amelyet a bolyaisok az árvíz sújtotta Obrenovacon készítettek. Ezenkívül a nézők az egyik film révén betekintést nyerhettek a kis filmesek tavalyi nyári táborának életébe is. Horváth Mihály nyugdíjas filmrendező, a filmműhely egyik vezetője szerint a rendezvény a tehetséggondozó diákjai számára is különleges volt, mert egyrészt megélhették, hogy az alkotásaik vetítése közben hogyan lélegzik, szomorkodik, nevet vagy éppen síri csendben ül a néző, s ezek a visszajelzések különösen lényegesek a további munkájukat illetően, másrészt alkotásaikat először mutatták be széles vásznon, igazi mozis környezetben.

A zentai Bolyai Filmműhely egyébként az idén, április végén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, amelyre hazai és magyarországi eminens vendégeket várnak, köztük Lezsák Sándort, a

Magyar Országgyűlés alelnökét. A jubileum alkalmából egy könyvet is kiadnak, fotó- és képzőművészeti kiállítást szerveznek, s természetesen bemutatják a filmműhely díjnyertes alkotásait.