2024. március 29., péntek

A kishegyesi nagycsaládosokról

A nagycsaládos-egyesület egyik fő célja a családi értékek bemutatása – A KINCSE munkájáról számolt be az egyesület elnöke
Kerepes Árpád

Kerepes Árpád

A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete (KINCSE) tagja a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (VANCSESZ). Így az egyesület elnöke, Kerepes Árpád is tagja lesz a VANCSESZ küldöttségének, amely a hétvégén Budapestre látogat a Kárpát-medencei Családszövetségek Szervezetének meghívására. A háromnapos találkozó részvevőit többek között Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár fogja fogadni. Az összejövetel a KCSSZ által életre hívott Családlánc közgyűlésével fog zárulni, tudtuk meg Kerepestől, aki a találkozó apropóján számolt be a KINCSE munkájáról.

Az egyesület a héten két idős házaspárt küld az idős nagycsaládosok jubiláris találkozójára, amit a VANCSESZ szervez. Kishegyest Kókai Béla és neje Süli Jolán, valamint Kurnyák Ferenc és neje Holló Mária fogják képviselni. Mindkét házaspár 40 éve van együtt, mondta el Kerepes, majd azzal folytatta, hogy hétvégente folyamatosan zajlanak a KINCSE meseórái, amit az egyesület aktivistái szerveznek. A meseórákat húsvétig fogják tartani és minden érdeklődőt várnak rá. Az eseményről bővebb információk a nagycsaládosok Facebook-profilján és a Dombos TV hirdetéseiben találhatók.

A KINCSE tavaly különböző edukációkat szervezett a családi értékekről, és ez az idei terveik között is szerepel. Az egyesület elnöke szerint nagyon fontos széles körben ismertetni a nagycsalád értékeit.

– Szeretnénk a nagycsaládos értékeket felmutatni és átadni, mert minden család számára fontosak. Ezek a pszichoszociális, szocializációs, szellemi, kulturális, gondozó és ellátó, gazdasági és újra teremtési funkciók, amik nélkül nem működhet egy egészséges család. Ezek a témák kapcsán tartottunk előadásokat a tavalyi évben és indén is szándékunkban áll. E funkciók nagyon fontosak, és ezekre lehet családot építeni. Ha nincsenek jelen, akkor valamilyen formában sérült családokról beszélhetünk – mondta el Kerepes, majd hozzáfűzte, hogy az előadások húsvét után kezdődnek.

A KINCSE idén is részt vesz a VANCSESZ által szervezett üdülési programban. Ennek keretén belül 5 nagycsaládból származó kishegyesi gyerek is a Balatonon tölthet egy hetet, számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy rendszeresen látogatják más nagycsaládos egyesületek összejöveteleit. Az idei évben is rendezvényeket fognak szervezni a család három ünnepén: a házasság világnapján, az anyák napján és a család világnapján, tudtuk meg Kerepestől.

Az egyesület nehézségei kapcsán az elnök elmondta, hogy kevés aktivistájuk van. Próbálnak fiatalítani, de sajnos egyre kevesebb a nagycsaládos – mondta az elnök.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy a KINCSE együttműködik az összes kishegyesi civil szervezettel, munkájukat pedig támogatja a VANCSESZ, Kishegyes község önkormányzata, a kishegyesi helyi közösség.