2021. június 14., hétfő

Borkai: politikától mentesen döntsenek az emberek a pályázat támogatásáról

Borkai Zsolt szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legfontosabb feladata, hogy a lakosságnak azt a 40 százalékát is meggyőzze, amely jelenleg nem támogatja a 2024-es olimpiai pályázatot.

A MOB elnöke a Digi Sport keddi Reggeli Start című műsorában úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy az emberek politikától mentesen, csak a tények alapján alakítsák ki álláspontjukat. Ezért kell megismertetni velük, hogy az Agenda 2020 milyen lehetőségeket biztosít Magyarországnak.
Borkai hozzátette, kollégái már dolgoznak azon az ütemterven, hogy személyes megjelenésekkel milyen eseményeken, rendezvényeken képzelik el a társadalmi párbeszédet, a gazdasági szereplők tájékoztatását az olimpiai pályázattal kapcsolatban. Ebbe azokat a sportolókat, sportvezetőket és gazdasági szakembereket vonják be, akik elkötelezettek az olimpia megrendezése iránt. Az ütemtervet az elnök jövő kedden terjeszti az Olimpiai Védnöki Testület elé.
A MOB első embere hangsúlyozta: az olimpiai pályázat széles társadalmi támogatottság elérése azért lényeges, mert a rendezési szándéknyilatkozat benyújtása után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy független közvélemény-kutató céggel megvizsgáltatja a jelentkezők országában, hogy milyen mértékű a lakosság körében a támogatottság, s ennek függvényében dönt arról, kiket hív meg a pályázatra. Az Ipsos hétfőn ismertetett januári felmérése szerint a magyar lakosság hatvan százaléka támogatná, ha Budapest megpályázná a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogát.
A további menetrendről Borkai még annyit mondott, augusztus végére-szeptember elejére tervezi összehívni azt a MOB-közgyűlést, amely a szándéknyilatkozat beadásáról dönt majd. Hozzáfűzte: ehhez kell még a Fővárosi Közgyűlés döntése, valamint a kormánygarancia, ezek együtt szeptember első hetében lehetnek meg, s akkor szeptember 15-ig be lehet nyújtani a szándéknyilatkozatot.
A MOB közgyűlése pénteken döntött arról, hogy javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

Az úgynevezett meghívásos szakasszal január 15-én kezdődött meg a 2024-es nyári játékok helyszínkijelölésének pályázati folyamata.

    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése december 8-án döntött arról, hogy a jövőben a pályázati szakaszt megelőzi egy egyeztető fázis is, amelynek során az érdeklődők választ kaphatnak kérdéseikre.
    A 2024-es játékokra vonatkozóan a jelentkezési határidő idén szeptember 15. A kilenc év múlva esedékes olimpia házigazdájáról a NOB 2017-ben, Limában határoz.

    A pályázati folyamat NOB által meghatározott főbb állomásai:

    jelentkezési szakasz:
2015. szeptember 15. - a jelentkezés határideje
2015. október 7-9. - a NOB információs szemináriumot tart a jelentkező városoknak Lausanne-ban
2016. január 8. - a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje
2016. március - a NOB munkacsoportja egyeztet a jelentkezőkkel
2016. április/május - a NOB végrehajtó bizottsága megnevezi a pályázó városokat
2016. május - a kiválasztott városok megkapják az új kitöltendő dokumentációt
    pályázati szakasz:
2016. augusztus 5-21. - a pályázó városok megfigyelőként részt vesznek a riói olimpián
2016. november/december - a pályázó városok részt vesznek a riói szervezők jelentéstételén Tokióban
2017. január - a pályázati dokumentáció és a garancialevelek benyújtásának határideje
2017. február/március - az értékelő bizottság helyszíni látogatásai
2017. június - a NOB közzéteszi az értékelő bizottság jelentését
2017. június - a pályázók a NOB-tagságnak nyújtanak tájékoztatást
2017 nyara - a pályázó városok utolsó prezentációja a NOB limai közgyűlésén, az utolsó értékelő összegzés, a 2024-es játékok rendezőjének kiválasztása