2024. április 26., péntek

Az állami föld nem eladó!

A Vagyon-visszaszármaztatási Háló követeli a magánosított válallatok által használt állami földek feltérképezését

A Danube Food's Csoport eladása kapcsán tegnap a Vagyon-visszaszármaztatási Háló (Mreža za restituciju) közleményben fordult a gazdasági, a mezőgazdasági és a építésügyi minisztériumokhoz. Arra szólítja fel az illetékeseket, hogy vizsgálják ki és lajstromozzák azokat az állami tulajdonban levő földeket, amelyeket az eladott vállalatok használnak. Követelésüket Dušan Vujović gazdasági miniszterhez, Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszterhez és Zorana Mihajlović közlekedési és építésügyi miniszterhez címezték.

Mint kifejtik, a nem szakszerűen feljegyzett ingatlanok miatt könnyen olyan törvényellenes tettek történhetnek mint az eltulajdonítás – jegyzi meg a Restitúciós Hálózat, ezért arra kéri a minisztériumokat, hogy az állam a jövőben tüzetesebben járjon el a magánosítások, illetve az egyéb ilyen jellegű tranzakciók során.

A tömörülés rámutat arra, hogy a Danube Food's Csoport keretében működő Imlek tejüzem nem küldte el ingatlanlistáját a Vagyoni Igazgatóságnak, habár ezt még 2014. december végén meg kellett volna tennie. Emlékeztettek arra, hogy a szóban forgó belgrádi cég még 2010-ben több parcella termőföldre próbált szert tenni a főváros közelében, ezt azonban az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította.

„Az állami tulajdonban lévő javak feljegyzésének elmulasztásával olyan körülmények állhatnak elő, amelyekben egyesek könnyen megtömhetik zsebeiket törvénytelen úton” – áll a közleményben.

A Vagyon-visszaszármaztatási Háló aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a jelenlegi takarékosságra intő pénzügyi politika ellenére a szerb kormány és a pénzügyminisztérium nem veszi elég komolyan az állami javak feljegyzését. Annak ellenére sem, hogy ez kötelező a kormány számára, és a korrupcióellenes harc szerves része.

Végül a közleményben arra is kitér a tömörülés, hogy a mezőgazdasági és az építésügyi tárca is megsérti a törvényt azzal, hogy nem ellenőrzi kellőképpen az állami tulajdonban lévő javak sorsának alakulását.