2024. április 27., szombat
JEGYZETEK A KAROSSZÉKBŐL

Miért potyognak ki a kupákban a nagyok?

Kezdeném egészen messziről. Ha valamilyen falinaptárt kapott kézhez az ember, megdöbbenve veszi észre, hogy az első sorban csak csupán edzőruhások vannak! Leginkább egy tucat, sőt több is. S nemcsak a labdarúgásról beszélek, hanem például a kosárlabdáról is. Persze tudom én azt, hogy ma egy első ligás csapatban harminc-ennyihány játékosról beszélünk! S a jó ég tudja csak, hány komoly meccsről, hazai és nemzetköziről van szó. Felejtsük el az előkészületeket, a barátságos meccseket. Íme a lista, persze nem teljes, mert nincs minden évben Eb és vb, de minden évben van selejtező. Továbbá van hazai kupa és van ligakupa is. A Bajnokok Ligájáról és a többi nemzetközi versenyekről már ne is beszéljünk. Ha mindehhez hozzáadjuk még a válogatottak meccseit, akkor egy valóban jó játékos évente ötvennél több meccset kell hogy játsszon.

Ez persze vonatkozik az európai nagy futballországok legjobb csapatainak a játékosaira. Talán éppen ezért van az, hogy az angol bajnokság legjobbjai a múlt napokban szinte egymás után estek ki a kevésbe fontos kupaversenyből. Több futballbarátommal keveredtem szócsatába a Chelsea-félék hasra esése miatt! – A Chelsea-nek például a legfontosabb az angol bajnokság! – Még a bajnokcsapatok Európa-kupájánál is fontosabb?! – mondtam én. Ez vitatható, de az angolok furcsák, de nagyon! Persze ez a meccs, amelyet elvesztettek, nem erről szól!

A már említett lista, amelyben a legjobbak évente helyt kell hogy álljanak, kétségkívül kimeríti a legjobbakat, mert majdnem mindig ők húzzák az igát. Tehát az edzők szinte állandóan „keverik a kártyákat”, s bizony maguk a játékosok is tudatosan, vagy legyen úgy mondva, ösztönösen „őrzik lábukat”! A kártya másik oldala meg az, hogy ezeknek a nagy kluboknak csakugyan majdnem három csapatra való játékosuk van! Tehát igenis helyt kellene állniuk! De talán még ezek is őrzik milliókat érő lábukat. A „kicsik” pedig nem nézik a játékosneveket, hanem a klub nevét, és így születnek a meglepetések.

Nézzük csak, hogy honnan jön a pénz!

A napokban megjelent egy nagyon érdekes táblázat, amelyben Európa legjobban gazdálkodó, jobban mondva legjobb bevételű klubjait sorakoztatták fel. A következő négy táblázattal azt akarom kimutatni, hogy miben jók egyes klubok, és mivel maradnak le mások ezek mögött.

A meccsek bevételében a Manchester United mindenkit lehagy, sőt az Arsenal is! A beavatatlan azt hinné, hogy a nagy spanyol klubok vezetnek, ó nem! Íme a sorrend:

Bevétel a jegyekből (millió euró):

1. Man. United

129,3

2. Arsenal

119,8

3. Barcelona

116,8

4. Real

113,8

5. Bayern

88

6. Chelsea

84,9

7. PSG

63,1

8. Liverpool

61

9. M. City

58,6

10. Juventus

41

Tv-s jogdíjak:

1. Real

204,2

2, Barcelona

182,1

3. Chelsea

167,3

4. M. United

162,3

5. M. City

159,3

6. Juventus

153,4

7. Arsenal

147,3

8. Liverpool

120,8

9. Bayern

107,7

10. PSG

83,4

Reklámbevételek:

1. PSG

327,7

2. Bayern

291,6

3. Real

231,5

4. M. United

226,4

5. M. City

198,3

6. Barcelona

185,7

7. Chelsea

135,7

8. Liverpool

120,8

9. Arsenal

92,7

10. Juventus

85,1

A három táblázatból nagyon könnyű kimutatni, hogy miben jó a klub pénzszerzésben, és miben marad le az ellenfeleitől. Könnyű kitalálni, hogy az angol és a spanyol belépők a legdrágábbak, és hogy az olasz nézőnek van legkevesebb „kidobnivalója”! A Bayern kivételével a többi klubnál az is nagy hátrány, hogy kicsi a stadionja.

A következő táblázattal azt szeretném megmutatni, hogy az egyes klubok hol állnak a három bevételforma alapján elért helyezésükkel, s nem a pénzzel. Ebből a táblázatból nagyon könnyű kitalálni, hogy mit kell tenni, hogy behozza lemaradását a többiekkel szemben, vagy éppen lehagyja vetélytársát.

 

Jegyeladás

Tv-s jogdíjak

Reklámbevétel

Összesen

1. Real

4

1

3

8

2. M. United

1

4

4

9

3. Barcelona

3

2

6

11

4. Bayern

5

9

2

16

5. Chelsea

6

3

7

16

6. PSG

7

10

1

18

7. Arsenal

2

7

9

18

8. M. City

9

5

5

19

9. Liverpool

8

8

8

24

10. Juventus

10

6

10

26

Nők a jegyzetfüzeteimben

Persze a végén sportról is lesz szó, de nagytakarítást csináltam a rendetlenség hazájában – nem kevesebb, mint hat füzetben, sose találom azt, amelyet éppen keresek –, vannak „meglátásaim”, leginkább félmondatokban, félszavakkal – olvashatatlanul –, melyeket a jó ég sem tudna megfejteni… Szóval ezekből születnek a címben említett nők.

Serena Williams továbbra is olyan szoknyában játszik, hogy amikor adogat, vagy egy kicsit nagyobbat üt, az a szoknyaság a nyakában köt ki, s megjelenik a rikító sárga vagy rózsaszín bugyi, vagy, mivel sportról van, szó mondhatnám sportnadrágnak is!

* * *

Sarapova papája, aki már nagyon régen nem edzi leánykáját – mert nagyon megunta az apuka módszereit –, az egyik meglehetősen rossz meccse után felhívta, és a következőt mondta neki: „Megengedhetetlenül rosszul játszottál!” Akik ismerik a papát, azok tudják, hogy egészen más három szót használt, amelyeket esetleg a „bulvárlapok” hozhatnak le.

* * *

A labdarúgók mint a mágnesek vonzzák a leginkább kétes múltú szépségeket, akik a „közéletben” szeretnek szerepelni… Eszembe sem jut megfesteni őket tetőtől talpig… Egy azonban nagyon hasonlított a napokban Cecára – a kifordított és felfújt ajkával, amelyet úgy „formált”, mintha valamit akarna mondani, esetleg egy gyertyát eloltani, vagy egy asztalitenisz-labdát a világűrbe küldeni.

* * *

Azt, hogy a nők is cigarettáznak az utcán, sehogy sem tudom megszokni, már csak azért sem, mert a férfiaknak is megtiltanám. Meg kell azonban mondanom, hogy ezt sokkal könnyebben lenyelem, mint a „felszabadult” kötetlen, férfias beszédjüket, például, hogy „fáj a …...”. Nemegyszer szólalt meg bennem: „Neked ez, kisleány, nincs!”