2024. április 19., péntek
KAJAK-KENU

Szeged, Duisburg vagy Moszkva?

Magyarország, Németország és Oroszország pályázik a 2019-es kajak-kenu-világbajnokság rendezési jogáért. Schmidt Gábor, a 2006-os és 2011-es magyarországi felnőtt vb szervezőbizottságának vezetője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára a szövetség közleményében úgy fogalmazott: a 2006-os és a 2011-es szegedi vb nagyon jó referencia, és már most megvannak a megfelelő garanciáik arra, hogy négy év múlva is jó hangulatú vb-t rendezzenek.

Hozzátette: a kormány már tárgyalt arról, hogy támogatná a magyarországi szervezést és a napokban jártak Baráth Etelével, a magyar szövetség elnökével a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójánál, Szabó László Zsoltnál is, aki biztosította őket arról, hogy a televíziós közvetítés lebonyolításában a közmédia 2019-ben is partnerük lesz, ha újra lehetőséget kapnak egy olimpiai kvalifikációs világbajnokság megszervezésére.

Minden elkövetünk azért, hogy egy jó pályázattal helyt álljunk az erős mezőnyben” – ígérte Schmidt Gábor. A 2011-es magyarországi világbajnokságot a nemzetközi mezőny és a nemzetközi szövetség (ICF) is minden idők legjobb kajak-kenu regattájaként tartja számon – áll a közleményben. Négy éve a döntők három napja alatt több mint 50 ezer szurkoló fordult meg a szegedi Maty-éren, a verseny televíziós közvetítésének színvonala pedig azóta is etalonnak számít.

A németek Duisburggal, az oroszok Moszkvával pályáznak, előbbi 2013-ban, utóbbi tavaly volt házigazda, azaz a legutóbbi három rendező száll most harcba a 2019-es vb-ért.

Thomas Konietzko, a német szövetség elnöke úgy véli, erős a mezőny, de mellettük szólhat, hogy Duisburgban – ahol eddig ötször volt vb – mindig kiváló a szervezés.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség igazgatótanácsa március 19-én a marokkói Marrákesben ülésezik, és ott dönt arról, hogy melyik ország rendezheti meg az olimpiai kvalifikációs gyorsasági világbajnokságot 2019-ben.