2024. május 4., szombat

Nem kell a magyar megoldás

Jorgovanka Tabaković: A svájcifrank-hitelekre nincs gyors megoldás

Szerbia nem kívánja alkalmazni a magyarországi modellt, de a svájci frank árfolyamának rögzítésére sem kerül sor, hiszen az a bankszektor működését alapjaiban megrengetné. A Szerbiai Nemzeti Bank nem támogatja az elhamarkodott és gyors megoldásokat, amikor a polgárok svájci frankhoz kötött hiteltörlesztéséről van szó, jelentette ki Jorgovanka Tabaković bankkormányzó. Mint mondta, irreális elvárásokkal és gyors döntéssel nem lehet megoldást találni a hitelproblémákra, így bejelentette, a jövő héten az SZNB, a kormány és a bankok képviselői a megoldásról tárgyalnak majd.

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó (Fotó: Beta)

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó (Fotó: Beta)

A bankkormányzó szavai szerint az SZNB nem az irreális elvárásokat akarja fokozni, hanem a pénzügyi folyamatokat szabályozó intézményként felelősségteljességet szeretnének mutatni a polgárok felé.

– A kidolgozott modellnek mindenekelőtt a piachoz kell igazodnia, és a svájci frankhoz kötött ingatlanhitelt kell magába foglalnia – mondta Tabaković. Hozzátette, a más piacon működő pénzügyi szabályozó szerveknek sem sikerült optimális megoldást találniuk erre a problémára, éppen ezért szükséges minden alternatív modellt gondosan megvitatni, hangsúlyozta.

Kiemelte, az SZNB-t mint pénzügyi szabályozó szervet elsősorban azok a hitelek érdeklik, amelyeket a lakáshitelek biztosításával foglalkozó intézmény biztosított le. Van néhány ezer olyan hitel is, amely nem tartozik ebbe a csoportba.

Jorgovanka Tabaković elmondta, egy olyan modell kidolgozásában gondolkodnak, amely egyszerű, hogy a gyakorlatban is könnyű legyen alkalmazni.

Az SZNB igazgatóbizottsága hétfőn is figyelemmel kísérte a svájci frank erősödésének hatását a pénzügyi rendszer stabilitására, illetve megvizsgálta, miként tudja megkönnyíteni a polgárok hiteltörlesztését ebben a valutában, részletezte. Mint mondta, megvizsgálták, hogyan lehetne személyre szabottan a hitel szerkezetátalakítását végrehajtani, a svájci frankhoz kötött hiteleket euróba átváltani, illetve a kamatlábak magasságát a piaci körülményekhez igazítani. Erről azonban a tervek szerint majd a jövő héten tárgyalnak a bankok képviselőivel.

Újságírói kérdésre, hogy lehetőség van-e arra, hogy Szerbia Magyarország példáját kövesse, a bankkormányzó kijelentette, erre nincs mód.

– Nem hiszem, hogy Szerbiának olyan rossz diákjai vannak, akik átírják a rossz megoldásokat – hangsúlyozta Tabaković. Hozzátette, a régióban alkalmazott modellek Szerbiában oda vezetnének, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank lenne az, aki feltételeket szab, így a bankok kivonulnának a szerb piacról, ami nem célja az SZNB-nek. Mint mondta, a szóban forgó modellt tartós megoldásként mutatták fel a szomszédos országokban, ám ez csupán a megoldás elodázását jelenti, és politikai körülmények is befolyásolják.