2024. április 27., szombat

4. alkalommal szervezték meg a március végéig tartó rendezvényt

Szombaton megkezdődött a XIV. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. A következő két hónapban – március végéig – minden hétvégén lesz valamilyen művelődési esemény ebben a közép-bánsági faluban. A megnyitón a helybéli táncosok, szavalók és énekesek mellett felléptek a pacséri, a bácsfeketehegyi, a toráki és a romániai Újszentesről érkező műkedvelők is. A Művelődési Otthon előcsarnokában, kísérőrendezvényként a bégaszentgyörgyi Közművelődési Intézmény harmadik művésztelepének az alkotásaiból nyílt kiállítás.

– Bebizonyította ez a 14 év azt, hogy ebben a faluban van élet, van egy olyan közösség, amely meg tudja szervezni a rendezvényt, amelyre van igény, tehát érdemes ezt csinálni. Függetlenül attól, hogy nagyon fogyunk már. Nemcsak Tordán, hanem másfelé is – nyilatkozta Dobai János tanácselnök.

A kistérségi rendezvények rendkívül fontosak, nemcsak azért, mert a téli hónapokban szórakozást, kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a falusi embereknek, hanem a szórványban élő magyarság megmaradása szempontjából is.

– Már 14. alkalommal kerül megrendezésre a Tordai Művelődési Napok, ami arról árulkodik, hogy egy közösség ismeri önmagát, tudja értékeit, tudja hagyományait, tudja, hogy miként, hogyan tud megkapaszkodni ebben a földben. És ezt nemcsak úgy akarja megünnepelni, hogy egy este összehívja a falu népét, a környéket, hanem heteken át próbál eseményeket, művelődési rendezvényeket, tudást átadó alkalmakat találni arra, hogy ez a közösség tudatába legyen annak, hogy itt, ezen a tájon mit jelent magyarnak lenni. Nekünk pedig azt hiszem, hogy az a legfontosabb feladatunk, hogy ebben segítsük a tordaiakat, a magyarcsernyeieket, a nyugat-bácskaiakat, a dél-bánságiakat, mindazokat, akik kisközösségként, magyarként tudják, hogy mi a feladatuk – mondta a megnyitón Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A rendezvénysorozat keretében fellépnek Torda testvértelepüléseinek a műkedvelői, színházi bemutatók lesznek, megtartják a bánsági néptánctalálkozót, könyvbemutatókat szerveznek. A program március 21-én a Tordai esttel zárul.