2024. április 27., szombat

Sikerek a gazdasági nehézségek közepette

A tartományi gazdasági titkárság évértékelője

Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár pénteken évértékelő sajtókonferenciát tartott a titkárság tavaly megvalósított eredményeiről, ugyanakkor részletezte a 2015-ös évre vontakozó terveket.

– A 2014-es év a gazdaságban ügyködő személyek számára kifejezetten nehéz volt, ennek ellenére a gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság minden tervezett munkát sikeresen végrehajtott. A turizmus terén és a közlekedésbiztonság javításán jelentős eredményeket értünk el, iskolákat szereltünk fel biztonsági kamerákkal, a Szeged–Baja vasútvonal projektum első fázisát megvalósítottuk, a 40 fiatal házaspárnak falusi házak megvásárlására nyújtott támogatási pályázat sikeresen zárult, a romák oktatási felzárkóztatási programja jól alakul, a családon belüli erőszakot elszenvedett nők egy részének pedig sikerült munkahelyet biztosítani. Ha összességében nézzük a tartományi titkárság tavalyi teljesítményét, elégedett vagyok – nyilatkozta Vasin. Az előző évek sikereire fogják alapozni a 2015-ös tervek megvalósítását – jelentette ki a titkár.

2014-ben a helyi önkormányzatokkal karöltve a kis- és középvállalatokban mintegy 3840 személynek sikerült munkahelyet biztosítani. Tavaly 7 700 000 dinárral segítették a vajdasági klaszterokat. A tartományi titkárság 2014-ben 30 millió dinárral segítette az ipari parkok kiépítését. A régi kézművesszakma művelőit a tartomány tavaly 5 300 000 dinárral támogatta. A múlt évben megnőtt a Vajdaság iránt érdeklődő turisták száma, ehhez az eredményhez hozzájárult a tartomány 50 millió dináros támogatása, amelyet 19 községben a turizmus fejlesztésébe fektettek be. A turizmussal foglalkozó vállalatok 18 millió dinár támogatásban részesültek. 2014-ben 108 civil szervezet 112 millió dinárnyi eszközt kapott. Tavaly a tartományi titkárság a nemzetközi európai vásárokon való részvételt 10 883 000 dinárral segítette. Villanyrendőrökre, buszmegállókra és járdák kialakítására tavaly 39 567 836 dinárt fordítottak.

Az idei tervek sem szerényebbek. A titkárság 2015-ben 382 millió dinárt irányozott elő munkahelyteremtésre, ebből 160 millió dinárt önfoglalkoztatásra, 160 millió dinárt új munkahelyek nyitására, a többi pénzt pedig közmunkákra és szakgyakorlatokra fordítják. A klaszterek az európai uniós pénzalapok kiemelt figyelmét élvezik, ezért a tartomány az idén 25 millió dinárral segítené őket. A régi kézművesszakmával foglalkozó kis- és otthoni vállalkozásokat 2015-ben 25 millió dinárral fogják támogatni. A turizmus fejlesztésére az idén is nagy hangsúlyt fektetnek, a községek 50, a  turizmussal foglalkozó vállalatok pedig 25 millió dinárt kapnak. A nemkormányzati szervezetek 2015-ben 12 millió dináros támogatásban részesülnek. A tervek szerint az idén a nemzetközi európai vásárokon való részvételhez a tartományi tritkárság 10 800 000 dinárral járul hozzá. A közlekedésbiztonságra társfinanszírozás keretében 65 millió dináros összértékű pályázatokat hirdetnek meg. Tavaly a 40 fiatal házaspár részére falusi házak vásárlására meghirdetett 40 millió dináros támogatásra kíírt pályázatra 351 pár jelentkezett, így az idén ismét 40 millió dinárt fordítanak erre a célra.