2024. április 26., péntek

Számítástechnikai szak nyílik

Harminc diákot vár az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola a magyar nyelvű tagozatra

Évente más-más szakot nyit az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola, a 2015/16-os tanévben a népszerű számítástechnikai elektrotechnikus szak megnyitását kérvényezték a szakminisztériumnál, és bíznak abban, hogy ezt jóvá is hagyják. Folytasd anyanyelven! mottóval fordul az idén is a végzős általános iskolai diákokhoz a középiskola, abban a meggyőződésében, hogy az anyanyelven való tanulás megalapozottabb tudást biztosít, és szavatolja, hogy a diákok boldogulni tudnak a szerb nyelvű felsőoktatásban a magyar nyelvű iskoláztatás után is. Ebből következik az iskola másik mottója: biztos úton az egyetem felé, jó szakmával a kezedben.

A négyéves oktatás keretében a számítástechnikai ismeretek mellett a tanulók megfelelő alapot szerezhetnek távközlésből, elektronikából, és irányítástechnikából ahhoz, hogy a későbbiek során más, elektronikával kapcsolatos munkakörben is dolgozhassanak.

A város legnagyobb, mintegy 2000 fős középiskolájában több éve egy négyéves tagozat nyílik magyar nyelven, bár nem is túl régen a négyéves mellett évente hároméves szakot is nyitottak. Tadić László szaktanár szerint nem könnyű az egyetlen osztály feltöltése sem, ahova legfeljebb 30 tanulót vehetnek fel. Az iskoláról elmondta, hogy korszerűen felszerelt, gazdag könyvtárral rendelkezik, közöttük sok a magyar nyelvű szakkönyv. Az őszre nyíló szakon a számítógépes alapismeretek mellett a tanulók megfelelő alapot szerezhetnek ahhoz, hogy a későbbiek során más, elektronikával kapcsolatos munkakörben dolgozhassanak, vagy folytassák tanulmányaikat az egyetemen.