2024. április 26., péntek

Nagykorú a temerini borfesztivál

A vörösboroké a legtöbb nagy aranyérem

Az idei Vince-napi borversenyen hét nagy aranyérem közül hatot vörösbornak ítélt oda a bírálóbizottság. A temerini rendezvény zárónapján hagyományosan borkóstolót tartottak. Bár az idén kevesebb minta érkezett, a szokásos hatszáz-egynéhány helyett „mindössze” 420, a szervezők mégis elégedettek. Körülbelül 150 mintát Magyarországról hoztak, de Szlovákiából, Moldáviából, Horvátországból, Romániából is kapott bort a fesztivál.

A szakmai értékelés során elhangzott, hogy a 2014-es évjárat nem kedvezett a szőlőnek. Erre az esztendőre így kell tekinteni: a borokat minél előbb el kell fogyasztani, az évet pedig el kell felejteni – mondta Horváth László, a bírálóbizottság elnöke. Igazolja ezt a megállapítást, hogy a vörösborok kategóriájában a 2-3 évvel ezelőtti szüretből származó nedűk aratták a legnagyobb sikert. A fehérborok nem értek be, nem is nyertek nagy aranyat. Az idei mezőnyben a rozékat is dicsérték a bírák. Velük kapcsolatban a szakértő megjegyezte, hogy egyéves a fogyasztásuk, vagyis a rozékat egy év alatt a következő szüretig meg kell inni. Ezek így szépek, így jók, így ihatók, így élvezhetők.

Az idei verseny legkiválóbb nedűjét a helybeli Morvai György készítette, akinek vörösbora a legtöbb pontszámot kapta a zsűritől és nagy aranyérmes lett. Elmondta, hogy itala három 2012-es évjáratú szőlőfajtából készült, amelyeket 23,8 cukorfokkal szüreteltek, nagyobb része cabernet sauvignonból, kisebb része merlot-ból és gaméból áll, amit Belcsényben vásárolt egy termelőtől. Nem csoda, hogy a rendezvény látogatói ezt a bort kívánták megkóstolni.

A fesztivál záró rendezvényét jelenlétével megtisztelte Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, és kijelentette, hogy az illetékes tárca vissza nem térítendő támogatásokkal serkenti az őshonos szőlőfajták telepítését, és segítik az olyan egyesületekbe való tömörülést is, amelyek földrajzi eredetvédelemmel foglalkoznak. Ezzel is azt próbálják elérni, hogy a helyi eredetű, régi, őshonos szőlőfajtákból készített boroknak legyen jövőjük. Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója pedig bejelentette, hogy az alap az idén is meghirdeti a szőlőtelepítést segítő hitelpályázatát.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével még dr. Menyhárt Attila, a szabadkai főkonzulátus konzulja, továbbá Kunszeri Miklós, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének főtitkárhelyettese, eljöttek a hazai és magyarországi borrendek képviselői is.

A XVIII. Nemzetközi Vince-napi Borverseny bírálóbizottsága a 7 nagy aranyérem mellett még 88 arany-, 157 ezüst-, 108 bronzérmet ítélt oda az arra érdemes borok készítőinek. Fajtánként 161 fehér- és 160 vörösbort, 68 rozét, 9 schillert, 8 desszert- és 14 gyümölcsbort hasonlítottak össze.