2024. április 27., szombat

Babalátogatóban Zombori Zsombornál

A hétvégén köszöntötték Ada község idei első újszülöttjét – Adán növekedett az újszülöttek száma

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ), az adai Egészségház és a helyi Tűzsziget Nagycsaládos Egyesület vezetői szombaton Adán meglátogatták és ajándékcsomagot adtak az idei esztendő első községi újszülöttjének, Zombori Zsombornak és családjának. A kisfiú január 5-én 8 óra 45 perckor látta meg a napvilágot Zombori Zoltán és Dianna második fiúgyermekeként. Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke a látogató alkalmával elmondta, hogy a szövetség már negyedik alkalommal szervezi meg Ada községben az esztendő első újszülöttének köszöntését.

– Az első gyermek meglátogatása most már hagyomány, de jelzés értékű is. Mi, nagycsaládosok, külön örülünk annak, ha gyermekek születnek. Egyébként a családgondozási program keretében is látogatjuk a fiatal családokat. Évente 15–20 családot látogatunk meg Ada községben – közölte Krizsán Vilmos. Hozzátette: – A napokban tudtuk meg, hogy újra lehetőségünk lesz az Erzsébet-program keretében 50 vajdasági gyereket küldenünk Fonyódligetre, a Balatonra. Már megkezdtük a toborzást, és szeretnénk az idén teljes egészében kihasználni a kvótát, mivel tavaly csak 40 gyereket tudtunk elküldeni a VANCSESZ és a szabadkai nagycsaládos-egyesület szervezésében – mondta a szövetség vezetője.

Az egészségház már néhány éve megajándékozza Ada község első újszülöttjét, és ezúttal is örömmel csatlakoztak a babalátogatáshoz, közölte az intézmény igazgatója, dr. Balog András szülész és nőgyógyász szakorvos. Örömmel újságolta, hogy Ada községben 2014-ben lényeges javulás történt a születések számát illetően.

– Ada községben 2013-ban 114 baba született, 2014-ben pedig 139 újszülött látta meg a napvilágot, vagyis 25-tel nőtt a születések száma – magyarázta dr. Balog András. – Tény, hogy a múlt század 90-es éveinek elején évente több mint 200 baba született Adán, aztán viszont fokozatosan csökkent ez a szám. A tavalyi év volt az, amikor ez emelkedett, és bízom benne, hogy ez folytatódik. Az Egészségházban a nővédelem és nőgyógyászat terén mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden kívánt baba megszülessen. Ennek érdekében intenzíven végezzük a korszerű terhesgondozást. Három évvel ezelőtt elindítottuk a kismamaiskolát, ami egyre népszerűbb a várandós kismamák körében. Örömmel közlöm, hogy az apukák is mind gyakrabban ellátogatnak az iskolába. Továbbá a környező községekből is jönnek résztvevők, habár ők nem hozzánk járnak terhesgondozásra. A munkatársaim folyamatosan fejlesztik az iskolát, a legkorszerűbb ismeretekhez igazítják, és folyamatosan új ötletekkel jelentkeznek. Minden egyes iskola más, mint az előző, mert mindig újabb ismereteket tudunk megosztani a leendő szülőkkel. Nagyon pozitívan értékeljük, hogy az idei évtől az önkormányzat olyan határozatot hozott, amely alapján anyagilag támogat minden újszülöttet. A január elseje után születő gyerekek, akiknek a szülei ezt megelőzően már legalább hat hónapja adai lakosok voltak, anyagi juttatásban részesülnek. Az első gyermek 30 000 dináros juttatásban részesül, a második 40 000 dináros, a harmadik és a negyedik pedig 50 000 dináros támogatást vehet át. A betegbiztosító két alkalommal biztosítja a mesterséges megtermékenyítést azoknak a hölgyeknek, házaspároknak, akik más módon nem tudnak gyermeket nemzeni. Pozitív kezdeményezésnek tartjuk azt is, hogy ez a helyi önkormányzat határozata értelmében kibővült még egy eséllyel, miután az önkormányzat 300 000 dinárig támogatja a harmadik mesterséges megtermékenyítést. A hazai körülmények között ez az összeg fedi a kiadásokat. Természetesen ugyanazok a feltételek alapján, mint ahogyan a betegbiztosító támogatja a próbálkozásokat, vagyis az asszony nem lehet 40 évnél idősebb, még nincs élő gyermeke, és minden más módszer már sikertelen volt az esetében. Nagyon bízunk benne, hogy a január elsejétől életbe lépett támogatás is hozzájárul ahhoz, hogy a fiatal párok gyermeket vállaljanak. Tudjuk, hogy nem ennyi kell egy gyermek felneveléséhez. Viszont mindenkinek valamilyen formában mozdulni kell ahhoz, hogy az újszülöttek száma tartósan növekedjen – közölte dr. Balog András.