2024. április 27., szombat

„Lehetségig mívelni kötelesség”

A zentai Művelődési Házban péntek este tartották meg a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségét

Kilenc Kárpát-medencei település templomainak egymásba kapaszkodó harangjátékával, valamint a Himnusszal vette kezdetét a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége péntek este a zentai Művelődési Házban, ahol átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját, Aranyplakettjét és Plakettjét, valamint sor került a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2014 pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére is. Az ünnepség előtt megnyílt Skrabány Viktor festőművész kiállítása, amelyet Beretka Ferenc prózaíró, iskolaigazgató nyitott meg.

A Himnusszal vette kezdetét a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége

A Himnusszal vette kezdetét a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége

A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége kezdetén a kilenc Kárpát-medencei település templomainak egymásba kapaszkodó harangjátéka után az egybegyűltek – akik között megjelentek a magyarországi állami szervek és a külképviseletek, a szerbiai köztársasági, tartományi, önkormányzati szervek és intézmények, a Magyar Nemzeti Tanács, az egyházak, a politikai pártok és a civil szféra képviselői is – Csizmadia Annával és Török Noémivel közösen énekelték el a Himnuszt, Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a VMMSZ elnöke mondott köszöntőt, amelyben az összetartás és az egymásba kapaszkodás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Azoknak az embereknek, akik a legmostohább, nem embernek való körülmények ellenére is itthon maradtak a szülőföldjükön, kell színházat csinálnunk, újságot írnunk, folyóiratot meg könyvet kiadnunk, művelődési rendezvényeket szerveznünk, művelődési egyesületeket életben tartanunk. Tartani bennük a lelket, hogy maradjanak még egy ideig, mert az énekben, a zenében, a táncban, a színjátszásban, a versmondásban mindig ott van mellettünk a másik, ott vannak a társak, akikbe bele lehet kapaszkodni, talán így nehezebben mozdul el rendelt helyéről az ember. Mi legalábbis így gondoljuk. Munkálkodásunkban ezért támaszkodunk mindig a legősibb vezérstratégiára, a nemzethez, a kisközösséghez, keresztény, keresztyén gyökereinkhez, az anyanyelvünkhöz és kultúránkhoz való töretlen hűség, a magyarként való megmaradás és itthon maradás stratégiájára – fogalmazott Dudás Károly, aki a Himnusz nyitósorával zárta köszöntőjét: – Isten, áldd meg a magyart!

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az ünnepségen mondott beszédében kiemelte, a Magyar Nemzeti Tanács széleskörűen és folyamatosan megvalósuló kulturális stratégiája kulturális autonómiát teljesít ki, a vajdasági magyar emberek életét teszi gazdagabbá, a magyar közösségek, magyar emberek önkifejezéséhez nyújt segítséget.

– Közös feladatunk, hogy azt a kulturális hálót, amelyet a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oly sokat tett, a Magyar Nemzeti Tanáccsal együtt tovább erősítsük. Magyarország Kormánya stratégiai partnerként tekint a Vajdasági Magyar Szövetségre, és az elmúlt évi választásokat követően újjáalakult Magyar Nemzeti Tanácsra – fogalmazott Potápi Árpád János, majd hozzátette, a továbbiakban is együtt kívánnak tevékenykedni a délvidéki magyar nemzetrész jövőjéért, mind kulturális, mind gazdasági téren. – Ahogy Himnuszunk írója ránk hagyta, „Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség”. Ez az alapvetés ma is irányadó. Magyar anyanyelvünk kapcsol legerősebben kultúránkhoz, nemzetünkhöz. Ez tükrözi őseink logikáját és élettapasztalatait. Verseink, énekeink vagy a Tanyaszínház előadásai is anyanyelven szólnak hozzánk. A nyelvhez hasonlatosan a táncdialektusokban kifejeződő népi kultúra is egy olyan sajátosan magyar értékvilágot jelentenek, amely egyben személyessé válhat, és egyszerre fogalmazódhat meg közösséghez tartozásunk és egyéniségünk – hangsúlyozta ünnepi beszédében Potápi Árpád János.

Lovas Ildikó (fotó: Gergely Árpád)

Lovas Ildikó (fotó: Gergely Árpád)

Lovas Ildikó író, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntőjében a magyar kultúra napja megünneplésének jelentőségéről, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsnak a kultúra területén megfogalmazott vállalásairól és célkitűzéseiről beszélt, kiemelve, 2015-ben felül kell vizsgálni a kulturális stratégiát, megfogalmazva, mit sikerült elérni és mit nem, miben született helyes döntés, mi volt tévedés, illetve le kell vonni a megfelelő következtetéseket, és azok tükrében kell folytatni a munkát.

– Az első és legfontosabb feladat, hogy a stratégia elkészítésének kiindulópontjául szolgáló nagyszabású kérdőívet újra megcsináljuk, hogy a 363 aktív munkát végző magyar művelődési egyesületet újra felkeressük, és újra rákérdezzünk mindarra, ami folyamatos működésükhöz számukra nélkülözhetetlen, a kiegyensúlyozott támogatás megvalósítása céljából pedig megkerülhetetlen: székházaik tulajdonviszonya, felszerelés, az önkormányzatokkal kialakított, a rezsiköltségek fedezésében megkerülhetetlen együttműködés, kistérségi magyar-magyar együttműködés, a szemlékre való eljutás és a tagsággal való kapcsolattartás. El kell mondanom, hogy ez a 363 magyar művelődési egyesület kapcsolatot tart és bizalommal fordul az MNT-hez, a közös tervezés és gondolkodás nem újdonság, ennek lett egyik eredménye a kiemelt nemzeti projektumként megvalósult néptáncoktatói képzés és az amatőr színjátszók és vezetőik képzése is, de a Durindó és Gyöngyösbokréta is ennek az együttgondolkodásnak az eredményeként és az MNT közvetlen módon megfogalmazott támogatása által válhatott valóságos fesztivállá – fogalmazott Lovas Ildikó, majd hozzátette: – A magyar kultúra mindennapjai a művelődési házak falai közt vannak. A jövője pedig azon gyermekek fejében, lábában, kezében és szívében, akiket a szülei oda járatnak, akikkel az oktatók foglalkoznak, akikért az egyesületek vezetői telefonálnak, buszokat szerveznek, utazások benzinköltségéért harcolnak. A magyar kultúra mindennapjai az ő kezükben vannak.

Balassa Julianna átveszi a díjat Dudás Károlytól

Balassa Julianna átveszi a díjat Dudás Károlytól

A köszöntőket követően, az est legünnepélyesebb pontjaként átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját, Aranyplakettjét és Plakettjét is. Magyar Életfa díjban részesült Balassa Julianna nyugalmazott általános iskolai tanár Pancsováról, Fehér Kálmán költő, író, műfordító Csókáról és Skrabány Viktor festőművész, nyugalmazott képzőművészet szakos tanár Óbecséről. Aranyplakett díjat kapott Lezsák Sándor költő, tanár, politikus Budapestről, Plakett díjat pedig az ABC&T képzőművészeti csoport Palicsról, Égető Éva művelődésszervező Bácsgyulafalváról, Fenyvesi Margit, a Népkör MMK népi hímzés szakkörének vezetője Szabadkáról és Kiss László művelődésszervező Nagykikindáról. Ezt követően átadták az elmúlt év legszebb könyveiért járó díjakat is. A bírálóbizottság a 2014. évi szép magyar könyv díjat az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek ítélte oda FOTO Lazukićanna című könyvéért, valamint a gyermek- és ifjúsági könyv, a művészeti könyv és album, a szépirodalmi könyv, a tudományos és értekező prózai művek, a szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok, illetve a könyvsorozatok kategóriában is díjazták a legszebb kiadványokat, illetve több különdíjat is kiosztottak, majd az ezt követő rendkívül színvonalas és igen sokszínű ünnepi műsorban fellépett Csizmadia Anna Vajdasági Magyar Művészeti díjas és Junior Prima díjas népdalénekes Bácskertesről, a Dilemma formáció, az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiváljának nyertese, Lőrinc Tímea, a Versünnep Fesztivál különdíjas színművésznője, Török Noémi, a XXII. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Verseny győztese, Aranypáva díjas népdalénekes, valamint az Újvidéki Színház művészei, akik részletet adtak elő az Opera ultima című produkciójukból, amely a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a legjobb előadásnak járó elismerést.

A Magyar Kultúra Napja délvidéki központi ünnepsége előtt a Művelődési Ház kiállítótermében megnyílt a Magyar Életfa díjjal kitüntetett Skrabány Viktor festőművész kiállítása, amelyet Beretka Ferenc prózaíró, iskolaigazgató nyitott meg, aki hangsúlyozta, a kiállítás Skrabány Viktor fél évszázados tevékenységének tömör keresztmetszetét mutatja be.

– A kiállításon éppúgy látható néhány a múlt század hatvanas-hetvenes éveiből származó, immár klasszikusnak számító olajkép, mint a huszonegyedik század immár új ars poeticát sejtető, mélyen lírai, rengeteg szimbolikus utalást rejtő, ugyanakkor kifejezésmódjában erőteljes expresszivitású alkotás: olaj- és pasztellképek egyaránt. Magával ragadó szakmai tudás és fél évszázados alkotói tapasztalat adja az alkotások aranyfedezetét, amit egyrészt a ljubljanai akadémiát, másrészt még ma is tevékeny művészi alkotópályája során gyűjtött össze. Páratlan rajzkészsége segítette őt az emberábrázolás és tájfestészet korábban aprólékosan részletező, minden elemet a tökéletességig kidolgozó, újabban mély líraisággal átélt és megalkotott, olykor erőteljes érzelmeket tükröző, megannyi rejtett szimbólumban gazdag, de még mindig megragadóan finom figuratív ábrázolás terén. Meg a képek mesterien ráérző, visszafogott koloritjával. Maga vallja, hogy a festészet fegyvere a szín. Különleges érzékkel ábrázolja a dolgok finomságát, az átmenetek nüanszait. Színvilága telkeket simogató, a színek tisztán a maguk pompájában ragyognak – fogalmazott Beretka Ferenc, hozzátéve, a művész kivételes tehetségét és szakmai tudását évtizedek óta önzetlenül megosztja tanítványaival, diákjaival és az alkotótáborokban összegyűlt pályatársaival, illetve mindenkivel, aki a kiállításán megjelent.

A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége alkalmából szervezett rendezvénysorozat folytatásában a Zentai Alkotóházban szombaton tartják meg a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hagyományos találkozóját a Kárpát-medencei művelődési intézetek, ernyőszervezetek, vajdasági kulturális közintézmények és szervezetek vezetőinek és szakmunkatársainak részvételével, amelyet Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyit meg, bevezető előadást pedig Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgató asszonya tart. A találkozó központi témája a stratégiai célú, a közösségi művelődés minőségét befolyásoló Kárpát-medencei közművelődési kapcsolatépítés, amely egyszerre jelenti a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodáival való szakmai találkozók megszervezését, a különféle programegyeztetéseket, az amatőr művészeti mozgalmakkal és szervezeteikkel való együttműködést, valamint a konzultációk formáinak megkeresését. A kerekasztal-beszélgetés elsődleges célja a Kárpát-medencei magyar kulturális ernyőszervezetek és intézetek idei évre vonatkozó közös stratégiai feladatainak a megfogalmazása.

Vajdasági Szép Magyar Könyv

A központi ünnepségen kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit és átadták a díjakat:

A 2014. évi szép magyar könyv díjat az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek ítéli oda FOTO Lazukićanna című könyvéért. Szerző: Lazukics Anna, szerkesztő: Buzás Márta. A kiadvány az újvidéki Stojkov Nyomdában készült. Műszaki szerkesztő: Kapitány László újvidéki formatervező.

A 2014. év legszebb gyermek- és ifjúsági könyv díját a szabadkai Életjel Könyv kapja Csík Mónika Pópopó és Totyka című könyvéért. Az illusztrációkat és a fedőlapot Kanyó Janovics Erika szabadkai jelmeztervező készítette. A kiadvány a szabadkai Csíkos nyomdában készült.

A legszebb művészeti könyv, album díját a Szabadkai Városi Múzeumnak ítéli oda dr. Ninkov Kovacsev Olga Vajdasági magyar galéria (1830–1930) című könyv designjáért, illetve tördeléséért, amelyet Szalma Viktória szabadkai grafikusművész végzett. A kötetet a szabadkai Grafoprodukt Nyomdában nyomtatták.

A legszebb szépirodalmi könyv díját az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek ítéli oda Antalovics Péter Örökszoba című könyvéért. A könyv műszaki szerkesztői Sirbik Attila és Sütő Anna voltak. A kötetet az újvidéki Magyar Szó KFT Nyomdában nyomtatták.

A legszebb tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a díját a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek ítéli oda, Mák Ferenc szerkesztésében készült Egy patrícius a titkok kapujában című könyvért, amelynek műszaki szerkesztője Beszédes István volt. A könyv a szabadkai Grafoprodukt Nyomdában készült.

A legszebb Könyvsorozat díját a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet VersZene című sorozatának ítélik oda. A sorozatot képező kötetek az újvidéki Dániel Print Nyomdában készültek. Műszaki szerkesztő: Beszédes István.

Könyvészeti összképét tekintve a tankönyvpótló és tankönyv-kiegészítő kiadványok mezőnyében a szakbizottság nem osztott ki díjat, csak dicsérő oklevelet.

A szakbizottság dicsérő oklevelet adományozott:

a) a zentai zEtna Kiadónak Sinkovics Péter Orfeum című kötetében szereplő illusztrációkért, amelynek szerzője Farkas L. Zsuzsa. A kötet az újvidéki Verzál Nyomdában készült.

b) az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek Benedek Miklós Mintha emberekből állna című kötetében szereplő illusztrációkért, amelynek szerzője Blaskó Árpád. A könyv a szabadkai Grafoprodukt Nyomdában készült.

c) az újvidéki Magyar Szó Kft.-nek, Magyar Szó – Hét évtized című kiadványukért, amelynek vizuális arculatát Léphaft Pál karikaturista alkotta meg. Szerző: Fodor István Szerkesztő: Nagy Magdolna. A könyv az újvidéki Magyar Szó Kft. nyomdájában készült.

d) a Szabadkai Városi Múzeum Raffai Judit Megkomponált fényképek – szabadkai fényképészek 1860 és 1941 között című kötetéért. Grafikai előkészület: Harangozó Attila. A könyv a szabadkai Grafoprodukt Nyomdában készült.

e) Tankönyvpótló és -kiegészítő kiadványok kategóriájában a szakbizottság dicsérő oklevelet adományoz az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek Szia! Jó napot! Viszlát! – Magyar Nyelvkönyv kötetéért. Szerzők: Andrić Edit, Gyöngyösi Lívia és Hetesy Bálint. Szerkesztő: Brenner János. A könyv a Magyar Szó Kft. nyomdájában készült. A dicsérő oklevél Kelemen Emese képszerkesztőt illeti, a kiadvány belső grafikai megoldásáért.