2024. április 27., szombat

Mintha dézsából öntötték volna

Zentán tavaly 990 milliméter csapadék hullott, megdöntve az évszázados rekordot

Régen elfeledtük már, hogy milyen időjárást jósolt a múlt esztendőre a Luca-napi hagymanaptár, meg arra sem emlékszünk, milyen évet láttak előre a meteorológusok. Jól tudjuk viszont most már, hogy a 2014. esztendőhöz fogható egy évszázad alatt sem akadt, olyan hatalmas mennyiségű eső esett.
Zentán tavaly 990 milliméter csapadékot mértek, ami évszázados rekordnak számít. Nem nagyon régen, 2010-ben hullott ugyan hasonló mennyiségű, 950 liternyi csapadék négyzetméterenként, de még az is majdnem egyhavi átlaggal elmarad a tavalyitól; a 2000-ben kiadott Zenta monográfiája pedig még „minden idők” rekordjaként 891 millimétert említ.
A csúcsdöntésnek megfelelően természetesen több hónapban is kiugróan sok eső esett, azaz öt hónapban meghaladta a 100 litert négyzetméterenként, sőt olykor a 200-at is megközelítette: május volt a legcsapadékosabb szűk 194 milliméterrel, majd a júniusi átlagon aluli esőzést követően októberrel bezárólag egyetlen hónap sem „adta alább” 110 milliméternél. Közülük a júliusi 160 és a szeptemberi 140 milliméter múlta fölül jelentősen a többit. Az említett monográfia egyébként havi abszolút maximumként az 1914 júniusában mért 187,8 millimétert említi, tehát a tavalyi május ezt a rekordot is megdöntötte. A múlt évben a legszárazabb hónap a november volt 11 milliméterrel, ami miatt – az előzmények után – természetesen senki sem bosszankodott.
Tavaly tehát bőven volt olyan nap, amikor úgy esett az eső, mintha dézsából öntötték volna, ezek közül is a szeptember 15-én reggel 7 órakor mért mennyiség tartja a rekordot 60,6 milliméterrel, de a nyári hónapokban többször is előfordult, hogy egyetlen nap alatt 60–80 százaléka is leesett a sokéves egész havi átlagnak. (Megjegyzem, az említett napi maximumnak évekkel ezelőtt mintegy kétszeresét is mérték.)
Érdekességként érdemes elmondani, hogy a december 29-én mért hó 13,4 liter csapadékot jelentett négyzetméterenként; a 20-án éjszaka érkezett, a nyári zivatarokkal vetekedő, hatalmas mennydörgéssel kísért zivatar pedig csupán 8,6 milliméter esőt szórt Zentára.