2024. április 27., szombat

Útzárlattal a Dado Metal ellen

A Skadarlija utca lakói lezárták a saját utcájukat, hogy megállítsák a teherautó-forgalmat

A Skadarlija utca lakói immár évek óta próbálják kiharcolni, hogy az utca végén dolgozó Dado Metal fémhulladék-lerakat és autóbontó nehéz teherautóit kitiltsák az utcából. Számos petíciót, kérvényt, levelet intéztek az illetékesekhez, azonban a teherautók a mai napig közlekednek a keskeny, földes utcában. A Skadarlija utca lakói kedden drasztikus lépésre szánták el magukat, kivonultak az utcára és egyszerűen lezárták az utat a kamionok előtt.

Az útlezárással egy időben a helyiek értesítették a szabadkai médiumokat és természetesen az illetékeseket is, arra kérve őket, menjenek ki a helyszínre, hogy egyszer és mindenkorra rendezzék a problémát és magyarázatot adjanak arra, hogy a tiltótábla ellenére a tulajdonos hogyan rendelkezhet mégis engedéllyel.

A helyiek elmondták, a kisebb-nagyobb teherautók és nyerges vontatók egész nap jönnek-mennek, nem lehet sem autóval, sem kerékpárral, de még gyalogosan sem közlekedni, a kamionok veszélyeztetik az emberek biztonságát, és ez már így megy öt éve.

Az utcában nincs aszfalt, az út tele van kátyúkkal, nyáron felverik a port, ráadásul nagyon gyorsan hajtanak, a házak falai repedeznek, az embereknek nincs nyugtuk az állandó kamionforgalom és a telepen folyó munka miatt, ami viszont zajjal jár, arról nem is beszélve, hogy a telep autóbontóként is üzemel, amire szerintük a tulajdonosnak nincs engedélye és a fémhulladékot sem megfelelően tárolja, ezzel pedig tovább veszélyezteti a környezetet.

– Hiába mondjuk az illetékeseknek, hogy ez az utca nem alkalmas ilyen jellegű forgalom számára, nem történt semmi – mondta Kenyeres Attila, az utca egyik lakója. – Tavaly tavasszal sikerült kiharcolniuk, hogy a Josip Kolumbo és a Skadarlija utca sarkánál kihelyezzék a tiltótáblát, mely szerint a 7,5 tonnánál nehezebb járműveknek tilos behajtani az egyébként aszfaltozatlan és elég szűk utcába, azonban Ranković Aleksandar, a helyi közösség elnöke néhány napon belül leszereltette a táblát, arra hivatkozva, hogy azt a lakosok kérték. De hát nem mi kértük, hiszen eleve azért gyűjtöttük az aláírásokat, hogy végre kitegyék és leálljon a kamionforgalom. November végén aztán sikerült újra kiharcolnunk, hogy kihelyezzék a tiltótáblát, csakhogy ezzel egy időben a teherautók is megkapták az engedélyt, hogy itt közlekedhetnek, úgyhogy semmi sem változott – panaszkodott Attila, hozzátéve, a városnak egyáltalán nem lett volna szabad engedélyeznie a teherautó-forgalmat ilyen szűk utcában.

– Számos illetékeshez fordultunk a problémával, mert itt eleve nem lett volna szabad fémhulladék-lerakatot működtetni, még a tartományi ombudsmannál is jártunk, aki mindenben nekünk adott igazat, de mindenhol azt mondták, hogy ebben az ügyben az önkormányzatnak kell intézkednie, csakhogy senki sem törődik a problémánkkal. Most lezártuk az utcát, és várjuk a magyarázatot, hogy ha 7,5 tonnás tábla van kint, akkor miért van hetventonnás kamion az utcában – mondta Kenyeres Ilona.

A helyiek elmondták, panaszuk nyomán többször is jártak kint az illetékesek, akik megállapították, hogy vannak szabálytalanságok, mégsem léptek fel a tulajdonos ellen, akinek a telepe éjjel-nappal dolgozik.

Hoki Igor, az utca egy másik lakója elmondta, a városi Közlekedésbiztonsági Tanács utasítására a Városépítési Igazgatóság helyeztette ki a tiltótáblát, ugyanakkor a Városépítési Igazgatóság adta ki az engedélyeket is a Dado Metal néhány teherautója számára, melyek így probléma nélkül közlekedhetnek, azonban ennek ellenére számos más teherautó is jön-megy az utcában, melyeknek nincs engedélyük.

– Nemrég töltötték fel az utcát kőzúzalékkal és elsimították, meg lehet nézni, hogy néhány hét után hogy néz ki az út. És nem tudunk ellene semmit tenni, bárkit hívunk, nem jelentkeznek, nem állnak szóba velünk, vagy egyik helyről a másikra küldenek, csak megyünk körbe-körbe és hiába hívjuk a közlekedési rendőrséget is, nem jönnek ki, mert a teherautókra van engedély – mondta Hoki.

Az utca lakói az útzárlatról értesítették Maglai Jenő polgármestert, Kern Sólya Máriát, a kommunális és környezetvédelmi ügyekkel megbízott polgármesteri tanácsot, a Városépítési Igazgatóságot, a Kommunális rendőrséget, és az illetékes felügyelőséget is, arra kérve őket, menjenek ki a helyszínre, adjanak magyarázatot és végre rendezzék a problémát. A rendőrség és a közlekedési rendőrség, valamint a környezetvédelmi felügyelő és a Kommunális rendőrség emberei meg is jelentek a Skadarlija utcában, de azon kívül, hogy megbüntették az egyik teherautó sofőrjét, mert az a teherautó éppen nem rendelkezett engedéllyel, valamint az egyik lakost, aki autójával elállta az utat és akadályozta a forgalmat, egyéb nem történt.

Az útzárlat helyszínén várakozott Dalibor Gregorčić, a Dado Metal tulajdonosa is, arra várva, hogy valahogyan megoldódjon a helyzet. Két járművét is beszorították az utca lakói, akik kijelentették, addig nem mozdulnak onnan, amíg nem oldódik meg a problémájuk, ami szerintünk egyetlen módon lehetséges, mégpedig úgy, hogy bezáratják a telepet.

– Nem tudok mit mondani. Én voltam az egyik személy, aki elintézte, hogy az utcát rendbe tegyék, leszórják kőzúzalékkal, és még Kenyeres úr panaszkodik. Az első naptól fogva problémája van velem, pedig nem vesztünk össze. Amikor ő szerelte itt a kamionokat, akkor nem zavarta, hogy bejönnek az utcába a teherautók, most meg problémázik. Az utca végén van a telep, úgyhogy arról könnyebb lenne kijárni, de azon az utcán csak személygépkocsik járhatnak, a Skadarlija utcán viszont engedéllyel közlekedhetek. Ha mégis megvonják ezt az engedélyt, akkor majd kitalálok valami mást, és ha odáig fajul a dolog, akkor kénytelen leszek innen elköltöztetni a telepet, ha viszont az engedélyek maradnak, akkor ideje, hogy békén hagyjanak – mondta a Dado Metal tulajdonosa, aki szerint senkinek nem volt vele problémája, kivéve Kenyeres Attilát, aki állítása szerint szándékosan felbujtotta ellene az egész utcát.

Habár az önkormányzat illetékesei nem jelentek meg, de ígéretet tettek, hogy a mai vagy a holnapi folyamán fogadják az utca lakóinak képviselőit az üggyel kapcsolatban, ezért a lakosok a délután folyamán feloldották az útzárlatot.