2024. április 26., péntek

Csak a felügyelő büntethet

A mozgássérültek parkolóit más nem használhatja

Gyakran felvetődik Zentán is a kérdés, hogy büntetik-e azokat, akik elfoglalják a mozgássérültek számára fönntartott parkolóhelyeket. A városban 14 parkolóhelyet jelöltek ki ilyen célra, és tavaly 38 kártyát adtak ki azok számára, akik jogosultak járművükkel elfoglalni ezeket a parkolókat.

Katona Róbert, a parkoltatással is foglalkozó kommunális közvállalat illetékese elmondta, hogy különösen a legszűkebb központban, a városháza környékén valóban gyakori eset, hogy más járművek jogtalanul veszik igénybe ezeket a parkolókat. Ha nem is várakozásra, de megállásra. Általános szabály, hogy a parkolóőrök negyedóráig tolerálják a megállást a fizetőparkolókban, de a mozgássérültek számára kijelölt helyekre ez nem vonatkozik, vagyis mások nem állhatnak meg ezeken a parkolóhelyeken. Amennyiben mégis megteszik, és az őr ezt észleli, fényképet készít, és elküldi a kommunális felügyelőnek. A kommunális vállalatnak ugyanis nincs joga büntetni, de remélik, hogy a felügyelő szankcionálja az ilyen eseteket.

Ugyanakkor igen toleránsak a mozgássérültekkel szemben: amennyiben bármilyen ok miatt a számukra kijelölt parkolóhelyek foglaltak, ingyenesen használhatják a fizetőparkolókat, de abban az esetben is látható helyre kell tenniük az igazolókártyájukat.