2024. április 27., szombat
TENISZ

Szépségek csatája Brisbane-ben

Novak Đoković dohai negyeddöntős veresége nem okozott földrengést a teniszvilágban, hisz alapjában véve kevés ranglistaponttal járó kis ATP-tornáról van szó, és elképzelhető, hogy a szerb világelső inkább feláldozta a versenyt, mint hogy a tegnapi elődöntőben még egy hosszú és kimerítő csatát vívjon a spanyol David Ferrerrel, és megkockáztasson egy sérülést a tíz nap múlva esedékes Australian Open előtt, amelynek számára lényegesen nagyobb jelentősége lesz. Ha mégsem erről lenne szó, akkor egészen bizonyos, hogy Novak a horvát Karlović ellen nem játszott jól, a meccsre elkészített taktikája nem volt megfelelő, hisz nem a sokoldalúsággal próbálkozott, hanem csökönyös módon egy teljesen egysíkú hozzáállással, ami végül is a nagyszerűen adogató horvátnak minden tekintetben megfelelt.

Szerbiának így ezen a héten csak egy döntőse lesz, hisz Brisbane-ben Ana Ivanović kiharcolta a serlegmeccset, és szombaton pályafutása 16. WTA-trófeájáért a vele egyidős, ötszörös Grand Slam-bajnok orosz Marija Sarapovával találkozik, aki a női tenisz két legtöbbet fotózott szépségének rangadóján a 34. trófea megszerzésének reményében lép pályára.

Ivanović pénteken az első adogatással bajlódott az üzbég születésű amerikai Varvara Lepcsenko ellen, aki a nagyon rossz második adogatással válaszolt. Nem csoda, hogy hét breaket is láthattunk, s e tekintetben Ana volt a sikeresebb, hisz négyszer nyerte el riválisa kezdőütését. A másik meccsen Sarapova könnyen nyerte az első játszmát az ukrán Elina Szvitolina ellen, a másodikban pedig kicsit szorosabb volt. Amikor elképzelhetővé vált, hogy Szvitolina esetleg egyenlít, Sarapova még egyszer elnyerte az ukrán adogatását, és véget vetett a csaknem másfél órás meccsnek.

Ivanović és Sarapova 13. alkalommal mérkőznek. A mérleg 8:4 az orosz javára, azzal, hogy tavaly négyszer futottak össze, és mindketten két-két győzelmet ünnepeltek. Szombaton is a ranglistán második orosz az esélyesebb, azért is, mert eddigi mindkét döntőjüket megnyerte. Nagy viszont a valószínűsége annak, hogy az kerekedik felül, aki megnyeri az első játszmát, hisz eddig csak egyszer történt teljes fordulat, méghozzá tavaly Stuttgartban, amikor Ana vezetett, de Sarapova végül 2:1-re nyert. Ivanovićra mellesleg már nem nehezedik nyomás a ranglista vonatkozásában, hisz a tegnapi győzelemmel visszatért az 5. pozícióra.

Nagy meglepetés történt a sencseni torna tegnapi elődöntőjében, hisz a magyar származású svájci Bacsinszky Tímea két játszmában győzedelmeskedett a ranglistán negyedik cseh Petra Kvitová ellen, és ma az eggyel magasabban rangsorolt román Simona Halep lesz az ellenfele.

Brisbane-ben a férfitornán az első négy kiemelt jutott az elődöntőbe, így parádés FedererDimitrov és NisikoriRaonić a párosítás. Csak a kanadai bajlódott a nagy adogatók csatájában az ausztrál Samuel Grothszal, aki egy ideig a szerva gyorsasági világcsúcstartója volt, és eleinte arról lett ismert, hogy rövid ideig Jarmila Gajdošová szlovák teniszező férje volt. Federer és Nisikori nem bajlódtak, és egészen könnyen győzték le a két fiatal ausztrált, James Duckworthot és Bernard Tomićot.

A sydneyi női torna selejtezőjében máris kiesett a szerb Jovana Jakšić, míg Babos Tímea a belga Yanina Wickmayert győzte le, és a 2. fordulóban a horvát születésű új-zélandi Marina Erakovićtyal játszik. Hobartban a jövő héten Bojana Jovanovski a főtáblán kezd, ellenfele a rajton a veterán horvát Mirjana Lučić, akivel 1:1-re áll a mérlege.

BRISBANE. – A női torna elődöntőjében: Ivanović–Lepcsenko 7:6, 6:4, Sarapova–Szvitolina 6:1, 6:3. A férfitorna negyeddöntőjében: Nisikori–Tomić 6:0, 6:4, Raonić–Groth 7:6, 3:6, 7:6, Federer–Duckworth 6:0, 6:1, Dimitrov–Kližan 6:3, 6:4.

DOHA. – A férfitorna negyeddöntőjében: Seppi–Dodig 7:5, 6:4, Berdych–Gasquet 6:2, 6:1.

CHENNAI. – A férfitorna 2. fordulójában: Bedene–F. López 6:4, 6:4.

SENCSEN. – A női torna elődöntőjében: Halep–Cseng 6:2, 6:3, Bacsinszky–Kvitová 6:4, 6:4.

AUCKLAND. – A női torna elődöntőjében: Wozniacki–Záhlavová 4:6, 6:3, 6:4, V. Williams–Davis 6:0, 6:3.

SYDNEY. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Babos–Wickmayer 3:6, 6:1, 6:2, Vekić–Jakšić 4:6, 6:3, 7:6.

PERTH. – A Hopman-kupa 3. fordulójában: Lengyelország–Franciaország 2:1, USA–Csehország 3:0.