2024. április 27., szombat
NIS

Tovább csökkent az üzemanyag ára

Pénteken további két dinárral csökkentette a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) az üzemanyagok árát, mind a benzinét, mind a dízel üzemanyagét. Ez már a második árcsökkentés az év eleje óta.

Annak ellenére, hogy immár másodízű árcsökkenést tapasztalt a lakosság, az árak nemigen változnak, ugyanis az állam január 1-jétől 4 dinárral növelte a dízel üzemanyagra kivetett jövedéki adót, a gázolaj esetében pedig 5 dinárral.

Jelenleg a literenkénti 130 dináros benzin árából az állam 50 dinárt tesz zsebre jövedéki adó címén. Hasonló a helyzet a gázolajjal is.

Boban Atanacković, a Nafta AD részvénytársaság munkatársa szerint ez bevett adópolitikai szokás, amely nem csak Szerbiára jellemző, viszont az ország esetében a folyamatos adónövelés oda vezetett, hogy a gázolaj és a dízel drágább lett a benzinnél. Mint kifejtette, Szerbia a régió többi országától abban különbözik, hogy sokkal magasabb jövedéki adót számolnak fel, mint másutt.

– Más országokban nagyobb a forgalmi adó ezekre a termékekre, és ez azt jelenti, hogy a végeredmény ugyanaz. Szerbiában egyébként ebben az évben össze kell hangolni a benzin és a dízel árát, hiszen ez az eurointegrációs folyamatok része – magyarázta Atanacković.

A szakértők szerint az árcsökkenést követő adónövelés politikáját csak addig folytathatja komolyabb visszhang nélkül az állam, amíg a kőolajárak alacsonyak. Mondani sem kell, ha az árak hirtelen visszaugranának, ez Szerbiában több kellemetlenséget is okozna.