2024. április 27., szombat

Visszaélések a városi lakásokkal?

A nagybecskereki városi képviselő-testület ülésén a költségvetési megszorítások körüli vitában az ellenzék szóvá tette, hogy a nagy lefaragások idejében egyes önkormányzati tisztségviselők visszaélnek a helyzetükkel. A demokraták ugyanis azt állítják, hogy olyan dokumentumok kerültek a birtokukba, amelyek szerint egyes városi tisztségviselők – köztük a Városi Tanács egyik tagja – jogtalanul használnak városi tulajdonban levő lakásokat, ráadásul úgy, hogy azok közműdíját sem fizetik.

Goran Kaurić, a DP frakcióvezetője elmondta, hogy a napokban a városházán járt néhány állandó lakóhely nélküli család, segítséget kérve az önkormányzattól. A városi lakások dokumentációját áttekintve az ellenzéki képviselők meglepő adatokhoz jutottak.

– Kiderült, hogy a város tulajdonában levő több lakásban is arra jogosulatlan személyek laknak. Nem is akárkik, hanem városi tisztségviselők. Egyikük Dragiša Albulj (ÚSZ), a Városi Tanács tagja. Hangsúlyoznám, hogy komfortos lakásokról van szó, központi fűtéssel ellátva. A kuriózum az, hogy nemcsak, hogy jogtalanul használják ezeket a lakásokat, hanem még a közműdíjakat sem fizetik utánuk. A jogbitorlók gyakorlatilag a városi költségvetés terhén élnek, hiszen a közműdíjat helyettük a Városi Lakásügyi Ügynökség fizeti. Hihetetlen, hogy az illetékesek, illetve a város vezetősége erre eddig nem reagált! A képviselők hónapok óta hasztalanul kérik a jelentést a Városi Tanács tagjainak munkájáról, most kiderült, hogy a testület egyes tagjai ráadásul már évek óta jogtalanul bitorolják a város vagyonát – mondja Goran Kaurić, az ügyészség reagálását követelve, mivel szerinte több százezres költségekről van szó. Bejelentette, hogy a felsőbb hatalmi szerveket is tájékoztatják az esetről.

A hatalmi többség nem járult hozzá ahhoz, hogy a téma a helyi parlament napirendjére kerüljön. Az érintett sem akart nyilatkozni az újságírók kérdéseire. Oliver Mitrović, az SZHP frakcióvezetője azt kérte a demokratáktól, hogy ha rendelkeznek valós dokumentumokkal, akkor tegyenek feljelentést az ügyben, és ha mindez igaznak bizonyul, akkor nem marad el a felelősségre vonás. Az esettel kapcsolatban hamarosan beszélgetést tartanak az érintettekkel. Ezt támogatják a hatalmi koalíció másik pártjából, a szocialisták részéről is, akiknek két képviselője a téma napirendre való helyezése mellett szavazott. Čedomir Janjić polgármester is megerősítette, hogy kivizsgálják az esetet.