2024. április 26., péntek

Miliband: „Drámai hiba” lenne Nagy-Britannia kilépése az EU-ból

„Drámai hiba” lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból – mondta tegnap az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője.

Ed Miliband Labour-aktivisták előtt tartott manchesteri beszédével hivatalosan megnyitotta pártja választási kampányát. Nagy-Britanniában május 7-én tartják meg a parlamenti választásokat.

Miliband a rendezvényen kijelentette: hárommillió brit munkahely függ az EU-val folytatott kereskedelemtől. Hozzátette: David Cameron konzervatív párti miniszterelnök – aki népszavazást tervez a brit EU-tagság sorsáról – hagyta, hogy pártja „elkezdjen sodródni az EU kijárati ajtaja felé”, és ezzel „kockázatos, felelőtlen játszmába” kezdett.

Cameron két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel.

Tegnapi beszédében a Munkáspárt vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy jóllehet ő is elengedhetetlennek tartja az EU reformját, ennek ellenére Nagy-Britannia kilépése az EU-ból „drámai hiba” lenne a brit gazdaság és az ország egésze szempontjából. Ed Miliband hozzátette: bármit hozzon is a brit politika az idén, ő nem csatlakozik olyanokhoz, akik „cinikus módon reális jövőként kínálják a brit családoknak” Nagy-Britannia távozását az EU-ból.

A Munkáspárt vezetője ezzel alig burkoltan elvetette a választások utáni koalíció lehetőségét bármelyik olyan párttal, amelynek programja nem zárja ki a brit EU-tagság feladását.