2024. április 26., péntek

2015: a fordulat éve

Így, az év végéhez közeledve bizonyos újságok bizonyos hasábjain bizonyos újságírók tollából olyan cikkek is megjelennek, amelyek azt sugallják, a 2014-es év rossz volt, és hogy 2015-ben sem számíthatunk jobbra. Mondanunk sem kell, mindez nem csupán teljesen alaptalan borúlátás (mondhatni: rosszindulatú inszinuáció), hanem még annál is károsabb újságírói hozzáállás: a valóság téves beállítása, elferdítése. Az igazság ugyanis az, hogy jövőre minden egyértelműen jobb lesz, mint az idén volt, és ezt szerencsére már előre lehet tudni. A Magyar Szó újságírói az elmúlt hetekben épp ennek jártak utána: mi minden lesz jobb jövőre, mint az idén volt. Az alábbiakban ennek a tényfeltáró riportsorozatnak csupán az előzetes összegzését közöljük.

Az első és legfontosabb: jövőre nem lesznek választások! Persze ez azért egy olyan dinamikus országban, mint Szerbia, sohasem egészen biztos, de a dolgok jelenlegi állása szerint azért bizakodhatunk. A választásnélküliség előnyei nyilvánvalóak és számottevőek: nem kell rettegni attól, hogy jobb, vagy rosszabb vezetők kerülnek-e hatalomra (ezen egyébként is felesleges izgulni: rosszabb), attól, hogy utólag megnézik, egyáltalán elmentünk-e szavazni (amin szintén kár parázni: megnézik), az ország pedig rengeteg pénzt takarít meg – így lesz miből finanszírozni az újabb fizetés- és nyugdíjcsökkentő intézkedéseket.

Jövőre nem lesz labdarúgó-világbajnokság – sőt! Hosszas nyomozás után a Magyar Szó újságíróinak sikerült kiderítenie, hogy 2015-ben minden bizonnyal nem lesz olimpia sem! Következésképpen nem kell a sportolókat, edzőket, gyúrókat stb. drága pénzen messzi városokba utaztatni, a televíziós közvetítés jogát megvásárolni, tudósítókat kiküldeni. A foci-vb hiánya további járulékos előnyökkel is jár: kevesebb lesz a családi veszekedés, csökkenhet a válások száma, sőt, akár a népszaporulatra is kedvező hatással lehet a meccsek elmaradása. Ez utóbbit persze az segítené elő igazán, ha 2015-ben az áramszolgáltatás is szünetelne, ez azonban sajnos egyelőre nem biztos, mert az ezzel kapcsolatos tárgyalások az áramszolgáltatóval még folynak. Vagyis: megtörténhet, hogy jövőre néha mégis lesz áram.

2015-ben nem lesz napfogyatkozás! Ezt magának a kormányfőnek sikerült elintéznie az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi ülésén, ahol meggyőző beszédében kifejtette: az egész nyugat-balkáni térség stabilitását veszélyeztethetné, ha Szerbiára 2015-ben sötétség borulna. A Tanács megértőnek bizonyult, így ez a kérdés hosszú távon is rendeződött: a 2075. számú rezolúció kimondja, hogy Szerbiában 2075-ig nem lesz napfogyatkozás.

Jövőre nem lesz szökőév! Ez a csatlakozási tárgyalások szempontjából fontos. Mivel az idén drasztikusan megnőtt az illegális határátlépők száma a szerb–magyar határszakaszon, az Uniónak megingott a bizalma Szerbia megbízhatóságával kapcsolatban. A kormány ezért jövőre nem csak a határsértőkkel szemben lép fel sokkal határozottabban, hanem magát az évet sem hagyja megszökni.

Az előttünk álló évben nem lesz hóvihar. Kiszivárgott hírek szerint ezzel kapcsolatban ugyan viták folytak kormánykörökön belül, mert egyes vélemények szerint a hóvihar tulajdonképpen jót tesz a kormány(fő) megítélésének, de végül kompromisszumos megoldás született: hóvihar lesz, de csak szigorúan meghatározott időben és helyen, elsősorban a Szabadka–Újvidék autópálya topolyai szakaszára korlátozva, a bajbajutottak pedig csak a kormány honlapján való előzetes regisztráció után kerülhetnek bajba.

Nem lesz szőlő, nem lesz lágy kenyér. Mindkét hiány egyértelműen jót jelent: szőlő azért nem lesz, mert az EU-szankciók miatt minden gyümölcsöt Oroszországba fogunk exportálni, a lágy kenyér pedig köztudottan megüli a gyomrot.

Jövőre nem lesz szilveszter! Ez ugyan még tulajdonképpen titok, mert a kormány nem szeretné idő előtt nyilvánosságra hozni tervezett, ám minden bizonnyal népszerűtlen intézkedését, kormánykörökhöz közeli, ugyanakkor magukat megnevezni nem óhajtó hírforrások viszont a Magyar Szónak úgy nyilatkoztak: attól az intézkedéstől, hogy jövőre törlik december 31-ét a naptárból, így december 30. után azonnal az új évbe lépünk majd át, a kormány mintegy félmilliárd eurós megtakarítást vár.

Mindezek csupán a legfontosabb tételek, de valószínűleg ennyi is elég ahhoz, hogy az olvasó meggyőződhessen róla: jövőre 360 fokos fordulat várható Szerbia életében. A felsoroltakon túl egyébként valószínűleg még nagyon sok minden nem lesz 2015-ben: gazdasági növekedés, jólét, fizetésnövelés, pénz stb. Mindezen dolgok örvendetes meg nem létéről természetesen folyamatosan tájékoztatjuk majd hűséges olvasóinkat a következő évben is.