2024. április 26., péntek

Programköltségvetés Csókán

Jövőre mintegy 750 millió dinár bevételre számít a község

Tegnap délelőtt Csókán a községi képviselő-testület XXII. ülésén véglegesítették és elfogadták a község jövő évi költségvetését, amely megközelíti a 750 millió dinárt. Amint azt Balázs Ferenc polgármester a költségvetési javaslat előterjesztésekor hangsúlyozta, a 2015-ös büdzsé programköltségvetés.

– Az eszközöket jövőre 15 programcsoport finanszírozására fordítjuk, amelyeket a büdzsé közvetlen és közvetett felhasználóival egyeztetve terveztünk meg. A tizenöt programtevékenység között jövőre is kiemelt helyen szerepel a kommunális infrastruktúra, az oktatási intézmények, a szociális és egészségvédelem, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a sport és a művelődési élet fejlesztése, hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki.

Ami az adatokat illeti, kikerekítve a háromnegyed milliárd dinárra tervezett büdzsé egyeseknek lehet, hogy túl ambiciózusnak tűnik, de mindent elkövetünk jövőre is, hogy legalább ennyi vagy még több beruházásra tudjuk előteremteni a szükséges pénzt. A község saját bevételi forrásaiból félmilliárd dinárra számítunk, ezenfelül a köztársasági és tartományi forrásokból további 150 millió folyhat be a község kasszájába. Az idei nehéz és pénztelen év ellenére – a költségvetés megvalósítása háromnegyed évkor még csak 51 százalékon mozgott – a váratlan kiadásokat, mint amilyen a nemzetközi határátkelő megnyitása is, finanszírozni tudtuk, és még 68 millió dinárt át is viszünk a jövő évre. A céleszközökből is maradt 17 millió dinár, amit jövőre fektetünk be – mondta a polgármester a költségvetési javaslatról, amelyet kisebb vitát követően elfogadott a testület.