2024. április 27., szombat

Zeman új frekvencián gyalázkodhat

Az új évtől már nem szerepel(het) a közrádió élő műsorában a cseh államfő. Miloš Zeman azért került tiltólistára, mert november elején a vele készült és élőben sugárzott beszélgetésben útszéli hangnemben ostorozta egyik-másik politikai ellenfelét, trágár kifejezésekkel illette a kormányt, sőt még a Pussy Riot orosz feminista punk-rock együttesről is alpári módon nyilvánított véleményt.

A nyomdafestéket nem tűrő szavak csak úgy sorjáztak a vele készített beszélgetésben. A műsor nagy felháborodást váltott ki a népes hallgatóság egy részében. A feldühödött közönség tiltakozó e-mailekkel és telefonhívásokkal árasztotta el a rádió szerkesztőségét.

Emiatt néhányszor meg is kellett szakítani a műsort, miközben a médiaház külön közleményben igyekezett csitítani, nyugtatni az ingerült embereket. A műsorvezető ugyancsak többször célzott arra, hogy az elnök úr olykor-olykor illetlenül, sőt durván fogalmaz, de a 70 éves Zeman nem „vette az adást”. Ezzel pedig országos botrányt kavart.

Szóvivője azzal védekezett, hogy Zeman az ocsmány stílust Karel Schwarzenberg hercegtől, a TOP 09 ellenzéki párt vezetőjétől, volt külügyminisztertől vette át. A médiahatóságot nem hatotta meg az érvelés, de a „különleges eset” miatt nem szabott ki pénzbírságot. Mindössze annyit állapított meg, hogy a közszolgálati rádió megsértette a törvényt és saját etikai kódexét.

A hasonló eseteket elkerülendő, a rádió feltételhez kötötte az államfő szereplését a vidéki rezidenciáján időnként vele folytatott népszerű beszélgetős műsorban. Peter Duhan, a rádió vezérigazgatója levélben üzente neki, hogy a jövőben felvételről közvetítenék a beszélgetést.

Zeman elutasította az ajánlatot, mert szerinte cenzúrázni akarják a mondanivalóját. A csehek azonban megnyugodhatnak: elnökük ezentúl is élő adásban szól majd hozzájuk. Csak másik frekvencián kell hallgatni.

Az egyik legnépszerűbb cseh kereskedelmi rádió, a Frekvence 1 ugyanis lecsapott a kínálkozó lehetőségre, és alkalmanként műsoridőt biztosít az elnöknek. A prágai székhelyű adó hullámhosszán – 2015. január 4-étől – Zeman így továbbra is élőben fejtheti ki véleményét. Sőt, nemcsak az újságíró, hanem a betelefonálók kérdéseire is válaszolnia kell. Ha kedve tartja, vitatkozhat is velük.

A cseh elnökök vidéki rezidenciájáról, a Prágához közeli Lányból közvetített beszélgetős műsorok hagyományát Václav Havel újította fel 1990-ben, röviddel a kommunista rezsim bukása után. A volt államfő nyolc éven keresztül (egészen haláláig) rendszeresen kifejtette véleményét a rádióhallgatóknak a társadalmi és belpolitikai kérdésekről. Zeman 2013 júniusa óta követi a példáját.