2024. április 27., szombat

Kriszkindlire várva

Ezekben a nehéz időkben is van azért olyan hely, ahol kellemesen meglepődünk: a töltőállomásokon. Az olaj világpiaci árának markáns csökkenését már a hazai fizetőeszköz gyengülése sem tudja megfelelő módon „ellensúlyozni”. A benzinkutakon érezhetően olcsóbb az üzemanyag, az üzletek polcain az áru is mintha olcsóbb lenne, emellett különféle akciókkal csábítják a vásárlókat. Az ünnepek előtti bevásárlórohamok azonban, úgy tűnik, az idén (is) elmaradnak, hiszen a megszorító intézkedések nyomán – amivel a közszféra béreit és a nyugdíjakat is megnyirbálták – jelentős összegek hiányoznak a zsebekből. Így még az áresés ellenére sem nagyon beszélhetünk a vásárlóerő növekedéséről, a megszorítások multiplikáló hatása pedig csak ezután várható. Az év végéig pár nap maradt hátra, így az elemzők már kiszámították, hogy a társadalmi össztermék 2 százalékkal marad el a tavalyitól. Jövőre sem számíthatunk sokkal jobbra, ezt még a politikusok sem ígérik. Azt mondják, a reformok hatása csak 2016-ban lesz érezhető. Ennek alapján borítékolható, hogy a gazdasági növekedés jövőre is elmarad.

A SZŰKEBB KÖRNYEZET

Ha szűkebb környezetünkre tekintünk – ahol a legnagyobb kereskedelmi partnereink vannak –, az EU idei gazdasági növekedése is elmarad a vártnál. A várakozások Európa-szerte gyenge és bizonytalan növekedést prognosztizálnak csupán. Az EU-ban a 2013-as stagnálást követően az idén 1,3, 2015-ben 1,5 százalékos növekedés várható. Az unión belül az euróövezetben is a tavalyi enyhe recesszió után az idén 0,8, jövőre 1,1 százalékos növekedés valószínű. Érdemes azonban azt is megnézni, hogy az egészen belül mit produkál a legnagyobb, mert az átlagból akár téves következtetést is levonhatnánk. Németország is lassuló teljesítményt mutat: az idén 1,3 százalékot, jövőre már csak 1,1 százalékot jósolnak neki. A legfrissebb adatok szerint a német magánszektor az utóbbi másfél év leggyengébb teljesítményét produkálta novemberben. Az adatokból az is leszűrhető, hogy a feldolgozóipar szárnyalása nem tudta ellensúlyozni a szolgáltatóipar mélyrepülését. Ugyanakkor ennek ellentmond, hogy a németeknél a vásárlói hangulatindex legutóbb 2006 decemberében volt a jelenleginél magasabb. Ebből arra következtethetünk, hogy az ottani fogyasztók úgy gondolják, a gazdaság gyengélkedése csak átmeneti, a következő hónapokban Németország visszatér a növekedési pályára. A fogyasztáson belül pedig valószínűleg kihat az is a mutatókra, hogy az üzemanyag ott is jelentősen olcsóbb lett, így a megspórolt pénzt másra költhetik a németek. Európában egyébként javában dúl a mennyiségi lazítás nyomán előállt pénzbőség. Az Európai Központi Bank (EKB) irányadó hitelkamata mindössze 0,05 százalék, és ez azt jelenti, szinte kamatmentesen lehet hitelhez jutni. E téren jövőre sem várható változás. Ezen felül az Európai Bizottság nagyszabású beruházási tervet jelentett be, ennek konkrét megvalósulása azonban bizonytalan.

A GLOBÁLIS KÖRÜLMÉNYEK

Ami bíztatónak tűnik: a világgazdaság nagyobb ütemben bővülhet 2015-ben, mint az idén. Az Egyesült Államok GDP-je 3,3 százalékkal emelkedhet, ami az előző évekhez képest már robosztusnak mondható. A globális GDP-bővülés elérheti a 3,7–4 százalékot. A feltörekvő országokban is összességében bővülés várható. A növekedés jövőre 4,5 százalékos lehet az idénre várt 4,2 százalék után. Az alacsonyabb energiaárak mellett ezt erősítheti meg az amerikai gazdaság növekedése, és az olyan országok ciklikus kilábalása mint India és Brazília. A világ szinte összes országának alacsony inflációval, helyenként deflációval kell számolnia 2015-ben. Amerikában 1,5 százalékos lehet pénzromlás üteme, alacsonyabb a Fed 2 százalékon kijelölt céljánál. Európában a defláció elkerüléséért, Japánban pedig már az abból való kilábalásért harcolnak.

Ami aggodalomra adhat okot: decemberben visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye, ezért további gazdaságösztönző intézkedésekre lesz szükség a növekedés erős lassulásának kivédése érdekében. A rubel az utóbbi napokban többször is bedőlt, az orosz gazdaság pedig 2015-ben 4,5-4,8 százalékkal zsugorodik a 60 dolláros olajár mellett. A világgazdasági körülmények jelentősen befolyásolják egy nemzetgazdaság teljesítményét, de élő példák mutatják, hogy még kedvezőtlen körülmények között is lehet jó teljesítményt produkálni. A mi példánk sajnos azt mutatja, hogy kedvező körülmények között is tudunk rosszul teljesíteni. A hazai politikusok és a sajtóban teret kapó szakemberek közhelyektől hemzsegő, lényegében semmitmondó nyilatkozataiból sajnos arra következtethetünk, hogy ez így is marad.