2024. április 27., szombat

Rendőrök vizsgálódtak a fegyvergyárban

A Zastava Fegyvergyár dolgozói sztrájkkal tiltakoztak a vállalat igazgatójának menesztése ellen

Hétfőn sztrájkba kezdtek a kragujevaci Zastava Fegyvergyár dolgozói, ugyanis elfogadhatatlannak tartották a gyár vezetőségének leváltását. Az elégedetlen munkások erőszakkal törtek be a gyárba, miután a kora reggeli órákban a rendőrség megszállta a gyárat és bezárta a kapuit. A fegyvergyár vezetőségét szombaton a cég felügyelő bizottsága menesztette. A fegyvergyár új igazgatójává a felügyelő bizottság Milojko Brzakovićot, a Szerbiai Hadsereg nyugalmazott tisztjét nevezte ki. A menesztésről szóló ülést a felügyelő bizottság Belgrádban tartotta meg, ugyanis a tiltakozó munkások miatt pénteken a felügyelő bizottság nem tudott bejutni a vállalatba. Dragan Ilić, a fegyvergyár szakszervezetének elnöke a helyszínen lévő újságíróknak elmondta, hogy az adórendőrség és a pénzügyőrség is a helyszínen volt.

– A szakszervezetünk szerint az, ahogyan leváltották a fegyvergyár igazgatóját, egyenesen elfogadhatatlan és destabilizálni fogja a vállalatot. A cég jó irányba haladt, hetvenmillió értékben írtunk alá szerződéseket, minden adó és járulék pontosan be lett fizetve. Egyáltalán nem látjuk az indokát, hogy mért kellett leváltani a cégvezetőséget. Félreértés ne essék, mi nem a vezetőséget, hanem a vállalatot védjük – mondta a szakszervezet elnöke, aki szerint az új igazgató megválasztása nincs összhangban a közvállalatok vezetőségének kinevezéséről szóló szabályzattal, ugyanis az új igazgatónak nincs ez irányú szakmai tapasztalata.

Rade Gromović, a gyár volt igazgatója a sajtónak nyilatkozva, megjegyezte, hogy nem tudja, miért szállta meg a rendőrség gyárat, majd hozzátette, hogy a vállalat az új vezetőséget törvényesen választotta meg.

Miután a fegyvergyár dolgozói betörtek a gyárba, követelésükre a helyszínre érkezett Bratislav Gašić védelmi miniszter is, akivel zárt ajtók mögött tárgyaltak a sztrájkbizottság képviselői.

– Két hónappal ezelőtt írtuk ki a fegyvergyár igazgatói tisztségének betöltésére a pályázatot, ugyanis Rade Gromović igazgatói mandátuma az idén járt le. Milojko Brzakovićot törvényesen választotta meg a cég felügyelő bizottsága igazgatónak – nyilatkozta a védelmi miniszter, majd hozzátette, hogy a sztrájkolókkal arra az egyezségre jutottak, hogy Gromović végrehajtó igazgatóként a vállalatban marad.

Az újságírói kérdésre, hogy mért van a helyszínen az adórendőrség és a pénzügyőrség, a védelmi miniszter azt válaszolta, hogy az elmúlt két hónapban a biztonsági szolgálatokhoz több különféle bűnvádi feljelentés érkezett a vállalat ellen.

Gromnović a sajtónak megerősítette, hogy elfogadta a vállalat azon döntését, hogy végrehajtó igazgatóként dolgozhat tovább a Zastava Fegyvergyárban. Dragan Ilić, a fegyvergyár szakszervezetének elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a védelmi miniszter nem kapott válaszokat arra a kérdésre, hogy miért volt pont most szükség tisztújításra a cégben. Hozzátette, hogy a sztrájk további sorsával kapcsolatban azután döntenek, hogy értesítik a fegyvergyár munkásait a védelmi miniszterrel elért megegyezésről.

Milojko Brzaković azokra a vádakra, hogy nincs meg a szükséges tapasztalata, kijelentette, hogy 17 éven át dolgozott a fegyvergyárban mérnökként és három évet dolgozott műszaki igazgatóként.