2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREKI IVÓVÍZPROBLÉMA

Megsemmisítették a közbeszerzési eljárást

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere – legközelebbi munkatársainak a jelenléte mellett – tegnap rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen közölte, hogy megérkezett a Köztársasági Fogyasztóvédelmi Bizottság végzése, amellyel megsemmisítették az ivóvíz biztosítására kiírt közbeszerzési eljárást, amelyet szeptemberben írt ki a Városi Vízművek közvállalat. A polgármester bejelentette: pénteken új versenypályázatot írnak ki. A megsemmisített pályázatra hat társaság jelentkezett.

– Magánszemély panasza nyomán a fogyasztóvédelmi bizottság megsemmisítette a közbeszerzési eljárásunkat, de lényegében az elképzelésünk jó, amit a bizottság is megerősített. Marginális hibák miatt semmisítették meg a versenypályázatot. Elmondhatom önöknek, hogy Nagybecskerek városa nem lehet a túsza a világ egyetlen társaságának sem, vagy kettőnek vagy háromnak, és az itteni képviselőiknek sem. Mi vagyunk a város polgárainak a képviselői, mi fogjuk megoldani az egészséges ivóvíz biztosításának a problémáját, mi fogjuk pénteken kiírni az új versenypályázatot az egészséges ivóvízre, és Nagybecskerek polgárai egészséges ivóvizet kapnak 2015-ben, ahogyan azt megígértük. Mi pedig nem válogatunk az eszközökben, hogy az úgy is legyen – mondta a polgármester.
A panaszt az óbecsei Aleksandar Đekić nyújtotta be, de a polgármester szerint a dolog mögött valójában politikai játék áll. Szerinte a történtek miatt három-négy hónappal tolódik el az ivóvízprobléma megoldása, de az sokkal több mint az eddig elveszett tíz év, amióta a felügyelőség fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánította a nagybecskereki vezetékes vizet.
A magas arzéntartalom miatt a bánáti Nagybecskereken 2004. elején a felügyelőség fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánította a vezetékes vizet. Több mint százezer ember maradt egészséges ivóvíz nélkül. Két éve úgy tűnt, hogy megszületett a megoldás, amikor az akkori vezetés szerződést írt alá a vízgyár építéséről a Wassertechnik társasággal. Az új többség azonban leállította a 25,6 millió eurós beruházást és másik versenypályázatot írt ki. A jelenlegi hatalom szerint ugyanis túl drága lett volna a vízgyár építése. A legújabb elképzelés szerint a nagybecskerekieknek nem kell semmit beruházni a vízgyárba – csak a megtisztított vízért kell majd fizetni.
A nagybecskerekiek tiltakozó megmozdulásokat kezdtek az év elején, de leálltak, miután a hatalom megígérte, hogy 2015. végéig megoldódik a város vízellátása. A napokban azonban a civilek flakonokból álló „szégyenoszlopnak” a víztorony előtti felállításával jelezték: már nem hisznek az ígéretnek. Szerintük a problémát csak a tartományi és a köztársasági vezetés oldhatja meg.