2024. április 26., péntek

Online iskolai verseny Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Jovan Jovanovć Zmaj Általános Iskola történelem és földrajz szakos tanárainak különleges ötletét valósították meg: Utazás a szülőföldem földrajzi és történelmi változásain át címmel online versenyt rendeztek hétfőn, az internet segítségével a földrajzi távolságot átívelve testvériskolák – Sepsiszentgyörgy, Ferencváros, Nagykanizsa, Tata és Röszke – is részt vettek. Ahogyan a verseny címéből is kiderül, a 21 kéttagú felső tagozatos csapat dolga az volt, hogy prezentációkat készítsenek szülőföldjükről földrajzi és történelmi szempontokat figyelembe véve, s ezt online közvetítéssel bemutassák egymásnak. Juhász Márta igazgatónő elmondása szerint a verseny lebonyolításának különleges módja is lázba hozta a gyerekeket, és szeretnék a jövőben is megrendezni.

– A verseny megszervezésére a Bethlen Gábor Alap pályázatán nyertünk pénzt, az összegből pedig vetítőgépet vásároltunk, hogy a közvetítést kivetítve tudják követni a gyerekek, a tanárok és a zsűri egyaránt. Úgy gondolom, hogy ez a verseny remek ötlet volt, a gyerekek nagyon élvezték, egyúttal pedig hozzájárult ahhoz, hogy ápoljuk a testvériskolákkal való kapcsolatot – nyilatkozta az igazgatónő. Hozzátette, hogy először pályáztak a Bethlen Gábor Alapnál, így külön örömmel értesültek róla, hogy nyert a pályázatuk. Remélik, hogy a jó szervezés láttán a jövőben is támogatják a versenyt, így az egyre színvonalasabbá is válhat. A versenyt magyarkanizsai háromtagú zsűri értékelte: Sarnyai Mária nyugalmazott földrajztanárnő, Forró Lajos történész és Vörös Anna könyvtáros. A diákok munkái közül a ferencvárosi tanulóké bizonyult a legjobbnak.

Ezzel a félév végi bizonyítványosztás előtti rendezvények, események sora azonban még nem ér véget, az iskolában a diákparlament karácsonyi vásárt szervez, amelyre minden diák saját kezűleg készít egy tárgyat. A gyerekek kérésére a befolyt összegből – amennyiben elegendő összegyűlik – televíziót vásárolnának. Ezenkívül a diákok táncbemutatóval készülnek a félévzáró bulira. Minden osztály saját táncprodukciót mutat be, utána pedig diszkót tartanak a magyarkanizsai Oz szórakozóhelyen.