2024. április 27., szombat
OROSZORSZÁG

A rubel nehéz éve

Helyi idő szerint tegnap délután három óra körül a dollár árfolyama meghaladta a 80 rubelt, az euróé pedig a 100 rubelt a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. Háromnegyed négy körül egy euró már „csak” 92 rubelbe, egy dollár pedig 72 rubelbe került.

A hétfői 8 százalékos esés után tegnap az orosz rubel 15 százalékot veszített értékéből a dollár árfolyamához képest. A rubel az idén több mint 50 százalékot gyengült a dollárhoz és az euróhoz viszonyítva.

Az elemzők szerint értékvesztését több tényező együttes hatása idézte elő: az olaj világpiaci árának drasztikus csökkenése mellett sokan tartanak valutaellenőrző intézkedések bevezetésétől, valamint a fedezetlen pénznyomtatás elindításától is.

A jegybank hétfőn éjjel váratlanul 10,5 százalékról 17 százalékra emelte fel irányadó kamatát. A piaci reagálások egymásnak ellentmondóak voltak. Sokan megkésettnek tartják a lépést, és arra figyelmeztetnek, hogy további intézkedéseket kell tennie a jegybanknak, ha meg akarja védeni a rubelt.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök tegnap délutánra összehívta kormányának a gazdasági és pénzügyi területet felügyelő vezetőit, hogy áttekintsék a kialakult pénzügyi helyzetet.