2024. április 27., szombat

Véget ért a túszejtő akció, feltehetően meghalt a túszejtő

A rendőrség rohamával véget ért a túszdráma a sydneyi kávéházban, ahol egy fegyveres tizenhét túszt tartott fogva több mint tizenhat órán át. Az akcióban három ember - köztük a túszejtő - életét vesztette, négyen pedig megsebesültek - közölte az ausztrál rendőrség helyi idő szerint kedd hajnalban.

    A hatóságok tájékoztatása szerint az 50 éves túszejtőn kívül egy 34 éves férfi és egy 38 éves nő halt meg. Egyik sebesült sincs válságos állapotban. Azt nem közölték, hogy a két túsz a roham során vagy már korábban vesztette életét.
    A rendőrség előzőleg, helyi idő szerint éjjel fél háromkor nyomult be az épületbe, miután bentről lövések hallatszottak. A túszszabadítási akció közben robbanásokat, majd fegyverek ropogását lehetett hallani. Néhány pillanattal a roham előtt szemtanúk hat embert láttak kiszaladni az épületből. Előzőleg öt másik túsz is kimenekült a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében működő Lindt kávézóból.
    A rendőrség közleménye szerint magányos elkövető hajtotta végre az túszejtő akciót. A kávézóban nem találtak robbanószerkezetet.
    Ausztrál rendőrségi források közlése szerint a túszejtő egy iráni menekült volt, a neve Man Harun Monisz. Médiaértesülések szerint a magát "Harun sejknek" és "lelki gyógyítónak" is nevező férfi korábban gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett ausztrál katonák családjának a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásul. A férfi ellen több esetben emeltek vádat szexuális bűncselekmények miatt, valamint bűnrészességgel vádolták volt felesége meggyilkolásában.
    A kávézó egyik ablakában a túszejtő iszlamista zászlót feszített ki. A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint később az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet zászlaját követelte, és azt, hogy telefonbeszélgetést folytathasson Tony Abbott ausztrál miniszterelnökkel.
    A sajtóértesülések szerint a fekete zászlón az "Egy az isten, Allah, és Mohamed az ő prófétája" arab felirat volt olvasható. Egy terrorszakértő szerint a lobogót szíriai és iraki dzsihadisták használják, de nem az Iszlám Államé.
    Abbott miniszterelnök korábban azt mondta, egyelőre nem ismeretesek a sydneyi túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó.
    A túszejtés Sydney Martin Place nevű sétálóutcáján történt, ahol az Ausztrál Nemzeti Bank és több kereskedelmi bank épülete is áll. A környéket több száz fegyveres rendőr vette körül. A nemzeti bankot bezárták, a pénzintézet közleménye szerint a dolgozók biztonságban voltak. A környéket lezárták, leállították a tömegközlekedést. Az Egyesült Államok kiürítette sydneyi konzulátusát, amely közel van a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban tartózkodó amerikaiakat.
    Ibrahim Abu Mohamed, az ausztrál muszlim közösség főmuftija azt közölte, hogy a híveket "lesújtotta" a túszdráma, és az ausztrál imámok tanácsával együtt elítélte a történteket. A főmufti hangsúlyozta, hogy a hasonló cselekedeteket részleteiben és egészében is elítéli az iszlám.
    Több mint negyven ausztráliai muszlim szervezet közös nyilatkozatban ítélte el hétfőn a túszejtést, amelyet "alávaló tettnek" minősítettek. "Minden olyan kísérletet elítélünk, amely ártatlan életek kioltására és félelemkeltésre irányul" - olvasható a hétfői közleményben.
    A túszejtési akciót Marzíje Afhám iráni külügyi szóvivő is elítélte. "Semmilyen körülmények között nem igazolható, hogy az iszlám nevében ilyen embertelen tetteket hajtsanak végre, félelmet és pánikot keltsenek" - mondta.