2024. április 20., szombat

Falfirkák Budiszaván

Rendőr- és nemzetiségellenes, főleg cigány- és zsidóellenes falfirkák jelentek meg Budiszava település néhány épületének falán. A helybeli lakosokat sokkolta a jelenség, mert ilyenre idáig még nem volt példa. Budiszaván 130 éve, a falu megalakulása óta élnek egymás mellett békésen a magyarok és a szerbek.

Ahogy változtak az idők, elvándorlások és bevándorlások is történtek a faluban, így a nemzeti struktúra is megváltozott. Jelenleg 10 nemzetiség él az alig 4000 lelket számláló faluban. A többséget még mindig a szerbek és a magyarok alkotják, de bátran állíthatjuk, hogy a falu a békés együttélés és a tolerancia példaképe. A fél éve folyton megjelenő nemzetiség-ellenes falfirkákat a helyi közösség tanácsa, de a polgárok is elítélik. Még az idősek sem emlékeznek a múltból különösebb összetűzésre, ami megingatta volna a békét.

Én, aki itt születtem Budiszaván, és itt dolgoztam le tanítói életemet és a nyugdíjas éveket is, nem tudok olyant mondani a helybeli lakosság viszonyáról, ami komolyabban megrontotta volna a nemzeti együttélést – mondja Milánovits Tibor nyugalmazott tanító.

A helybeli nyolcosztályos általános iskolában magyar és szerb nyelven folyik a tanítás, de járnak oda ukrán és roma nemzetiségű gyerekek is. Ők sem tapasztaltak sohasem gyűlölködést.

Amióta én tudom, nem volt ilyen probléma Budiszaván a nemzetek közötti viszonyok terén, a többségi és a kisebbségi nemzetek között mindig megértés és barátság volt, nem tudom, hogy ez minek a következménye, de remélem, hogy ez csak gyermeki csintalanság, mintsem valami komolyabb jelenség a faluban – nyilatkozta Juhász Attila tanár.

A helyi közösség tanácsa élesen elítéli az effajta diszkriminációt és nem szeretné, ha egyesek, akik talán nem is helybeliek, tetteikkel megrontanák a falu hírnevét.

Snežana Maličević: – Én harminc éve itt élek a faluban, soha nem tapasztaltam problémát a nemzetiségek között. A fél évvel ezelőtti és a legújabban a Vajdaság utcában megjelent falfirkák szerintem olyan kiskorú személyektől származnak, akik illegális tevékenységgel próbálkoznak és már a rendőrségnek is gondot okoznak. Ez egy ellenállás, mert nem is biztos, hogy tisztában vannak azzal, hogy mit jelent a zsidó kifejezés, azt igen, hogy mi a roma, de hogy a zsidó, azt nem hiszem.

A falu vezetősége rendőri segítséget kért az ügy rendezésének érdekében, de mostanáig eredmény még nem született.