2024. április 27., szombat
CIA-kínvallatás

Az ENSZ és jogvédő szervezetek a felelősök bíróság elé állítását követelik

Az ENSZ és több emberjogvédő szervezet követeli, hogy állítsák bíróság elé azokat a tisztségviselőket, akik felelősek a CIA-kínzásokért, ám egy amerikai igazságügy-minisztériumi forrás valószínűtlenek nevezte, hogy ez megtörtén(het)ne.

„A jelentés megerősíti azt, amit a nemzetközi közösség már tudott. A politikát egyértelműen kormányszinten alakították ki, és George W. Bush kormánya tette lehetővé ezeket a szisztematikus bűncselekményeket és az emberi jogok súlyos megsértését” – vélekedett Ben Emmerson, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője. „Botrányos ez a jelentés, lehetetlen úgy olvasni, hogy az ember ne háborodjon fel amiatt, hogy saját kormánya követte el ezeket a borzalmas bűntetteket. Felelősségre kell vonni azokat a kormánytisztviselőket, akik engedélyt adtak erre a törvénytelen gyakorlatra. Ha ez nem történik meg, akkor ez a jövőben is előfordulhat” – nyilatkozta Anthony Romero, a befolyásos amerikai jogvédő szervezet, az ACLU vezérigazgatója.

Az igazságügy-minisztérium meg nem nevezett tisztségviselője azonban közölte, hogy 2009 óta mindössze két eljárást indítottak foglyokkal szembeni kegyetlen bánásmódért, de a vádemeléshez egyik esetben sem volt elegendő bizonyíték. „A szenátusi jelentésben nincs semmilyen új információ, amelyet a nyomozók hasznosítani tudnának, ezért nem újítják fel a 2012-ben lezárt két eljárást” – „érvelt”.

A CIA vallatási programja „lehetővé tette, hogy büntetlenül hajtsanak végre olyan cselekedeteket, amelyek a kínzásról és az emberek eltüntetéséről szóló nemzetközi jog bűncselekménynek nevez. Ideje alapos vizsgálatokat indítani, bíróság elé állítani a felelősöket, és kártérítést fizetni az áldozatoknak” – jelenttette ki Steven Hawkins, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet amerikai részlegének főigazgatója.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) főigazgatója kiemelte: a jelentés alátámasztja azt a már többször ismételt megállapítást, hogy az amerikaiak védelmében szükségesnek mondott szigorú intézkedések teljesen alaptalanok voltak. Megjegyezte, hogy Barack Obama kormánya megszüntetett több olyan gyakorlatot, amely szerepel a jelentésben. Ettől függetlenül – tette hozzá – „a kínzás továbbra is egy politikai lehetőség marad a jövőbeni elnökök kezében, ha az igazság keresésének e jelentős példája (a jelentés) után sem állítják igazságszolgáltatás elé a felelősöket”.

A KÍNZÓK AZ IZRAELI GYAKORLATRÓL VETTEK PÉLDÁT

A CIA az izraeli példát vette a kínzások igazolására – közölte a Háárec. A CIA jogtanácsosai által összeállított irat az izraeli példát idézte, azt állítva, hogy „szükséges a kínzás a küszöbön álló, embereknek jelentős fizikai kárt okozó esetek megelőzésére, ha azok megakadályozásának nincs más módja”. Az izraeli példa az 1987-es izraeli „Landau-bizottság” következtetéseit, és az azt követő legfelsőbb bírósági határozatot jelenti, amely ugyan megtiltja a kínzás alkalmazását, de engedélyezi a „mérsékelt fizikai nyomásgyakorlást” az „időzített bombának” számító esetekben.

HAMENEI: AZ AMERIKAI ZSARNOKSÁG SZIMBÓLUMA

Az amerikai kormány az emberiséggel szembeni zsarnokság szimbóluma – közölte Ali Hamenei ajatollah a szenátusi jelentésre reagálva. Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerint az amerikai kormányok lebecsülték és becsapták népüket, amely nem volt tudatában a valóságnak.

MILLER: EZ A SZÖVETSÉGESEK ÜGYE

Az amerikai demokraták a belpolitikai harc miatt az Egyesült Államok és szövetségeseik biztonságát is feláldozták – kommentálta Leszek Miller egykori lengyel miniszterelnök a CIA-börtönökben alkalmazott vallatási módszerekről készült jelentést.

Miller, aki 2001 és 2004 között volt az akkori baloldali lengyel kormány miniszterelnöke, vagyis abban az időszakban, amikor egyes, értesülések szerint Lengyelországban is titkos CIA-börtönök működtek, kijelentette: a CIA-börtönökről nem nyilatkozhatna akkor sem, ha tudomása lenne róluk, mert titoktartásra kötelezi őt az ügy NATO általi „kiemelten szigorúan titkos” minősítése.

Miller elhatárolódott a jelentésben leírt kínvallatásoktól, mondván, hogy ez „a szövetségesek ügye”, és cáfolta a Washington Post írását is, miszerint Lengyelország 2003-ban 15 millió dollárt kapott az egyik börtön létesítésére, amely Kiejkuty helységben működött volna. Úgy vélte, a jelentés közzététele után „a világ minden hírszerző szolgálata óvatosabb lesz az amerikaiakkal való együttműködésben”.

AZ ET ÜDVÖZÖLTE A JELENTÉS KÖZZÉTÉTELÉT

Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára üdvözölte a szenátusi jelentés nyilvánosságra hozatalát, és közölte, hogy a dokumentum megerősítette a páneurópai szervezet korábbi beszámolóit. A jelentés, amely szerint a CIA esetenként kínzásnak minősülő vallatási módszereket alkalmazott foglyul ejtett terroristákkal szemben, megerősíti az ET, és nevezetesen az Emberi Jogok Európai Bíróságának az Európában elkövetett súlyos emberi jogsértésekről szóló korábbi beszámolóit – jelentette ki a főtitkár. Dick Marty, az ET jelentéstevője 2005-ben vizsgálódott a CIA titkos börtöneinek ügyében.