2024. április 26., péntek

Kelet-Szerbiában egyre rosszabb a helyzet

További tíz falu maradt áram nélkül – Több település elszakadt a külvilágtól

Emberemlékezet óta nem látott ítéletidő van Kelet-Szerbiában a helyiek beszámolója szerint. Nyolc nappal ezelőtt ónos eső és a jeges szél bénította meg a régiót, majd a fákon, távvezetékeken megtelepedett jég okozott problémát. A jég súlya alatt eltörött faágak nemcsak a helyiek testi épségét és közlekedést veszélyeztették, hanem több elektromos távvezetéket is elszakítottak. Az üzemzavarok elhárítását a szeles idő után sűrű köd, majd a pár napja ezelőtt megérkezett havazás nehezítette meg, több települést ugyanis szó szerint elzárt a külvilágtól. A több mint egy hete terepen lévő szakemberek éjjel-nappal dolgoznak az áramellátási üzemzavarok elhárításán, a hó és a jég súlya alatt azonban további távvezetékek hibásodnak meg. A szakemberek igyekezete ellenére szerdán Knjaževac községben további 10 település maradt áramszolgáltatás nélkül.

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) helyi szakembereihez niši, leskovaci, prokupljei, piroti, vranjei, belgrádi és vajdasági üzemzavar-elhárító csapatok is csatlakoztak. A hókotrók folyamatosan az utakon vannak, hogy hozzájuthassanak az áram nélkül maradt falvakhoz és a megrongálódott trafóállomásokhoz, távvezetékekhez. Milan Đokić, Knjaževac polgármestere szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint egy napja és az ítéletidő miatt lehetetlen megjósolni, hogy mikorra stabilizálódik az áramellátás a községben.

– További tíz falu maradt áram nélkül. Az EPS szakemberei azt mondják, hogy kisebb üzemzavarokról van szó, és abban reménykednek, hogy rövid időn belül sikerül helyreállítaniuk az áramszolgáltatást. Hogy így lesz-e, majd meglátjuk – mondta Đokić.

Szavai szerint a község mindent megtesz a bajba jutott településekért, a többi között élelem, víz, orvosi és szociális ellátást biztosít számukra. Hozzátette, hogy egyes településeken az alacsony feszültségű hálózat sértetlen, így azokat nagy teljesítményű aggregátorokra kötik, és így próbálják árammal ellátni a családi házakat.

– A legnagyobb baj ott van, ahol az alacsony feszültségű hálózat is megrongálódott, mivel ezeken a településeken minden egyes házban csupán pár órára tudjuk beüzemelni a kis teljesítményű aggregátorokat, de legalább a legalapvetőbb házi elektromos készülékek így egy ideig működhetnek – számolt be Đokić.

Mint megjegyezte, az egészségügyi és a szociális munkások csapatai mellett a Vöröskereszt is terepen van. Hozzátette, hogy kedden a Vöröskereszttől 4200 löncshúskonzerv, 2 800 készételt tartalmazó konzerv, 3100 gyertya, 200 gázpalack, 100 szabadtéri főzéshez használatos gázrózsa, 100 teacsomag érkezett.

Az ítéletidő nem csupán Knjaževac községben nehezítette meg a közlekedést, hanem Milutinovac környékén is, ahol az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt felduzzadt a patak egy ideiglenes töltésen, és elárasztotta a Negotin–Kladovo közutat, majd a Velesnica–Kladovo utat.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) előrejelzése szerint Szerbiában ma is borús, helyenként csapadékos idő várható. Hóeséssel főleg a hegyvidékeken lehet számolni. A mérsékelt intenzitású csapadék a délutáni órákra alábbhagy, a hegycsúcsokon azonban további hótakaró-vastagodás várható. Az előrejelzések szerint a hétvégére a reggeli órákban fagyra, a nappali órákban pedig többnyire napos, derűs időre számíthatunk.

A Szerbia Útjai (Putevi Srbije) közvállalat a csapadékos időjárásra való tekintettel arra figyelmezteti a gépkocsivezetőket, hogy téli felszerelés nélkül (hólánc, téli gumi stb.) ne induljanak útnak. Kiemelik, hogy az esti és reggeli alacsony hőmérséklet következtében a nedves utakon jég képződhet, ezért arra intik a sofőröket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, és a jeges utakon fokozottan ügyeljenek a sebességre. Beszámolójuk szerint a szerbiai utak mindegyike nedves, az ország keleti részén 5 centiméteres hótakaró borítja őket.