2024. április 26., péntek

A vállalkozói szférát erősítenék

Gazdasági összefogás a Magyar–Szerb Iparkamara és Magyarkanizsa között

Magyarországi kapcsolatok kialakítása és erősítése volt a fő célja a tegnapi magyarkanizsai találkozónak, amelyen elsősorban a községbeli és magyarországi vállalkozók, üzletemberek vettek részt. A találkozón együttműködési megállapodást írt alá Magyarkanizsa község és a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara. A lényege, hogy a tudásanyag és a gyakorlati tapasztalat átadásával hozzájárulnak a szerb gazdaság felkészüléséhez az európai uniós csatlakozási folyamatban, s ennek érdekében képzéseket, szakmai találkozókat szerveznek. A felek a szerb partnerek segítségével pedig arra törekszenek, hogy megismerjék és kihasználják Szerbia és Oroszország (valamint Fehéroroszország, Kazahsztán), illetve Szerbia és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodását szerbiai vegyes vállalatok létrehozásával, magyar cégek szerbiai beruházásaival és más módon.

A magyarországi vendégek közül jelen volt Jójárt Miklós, az iparkamara ügyvezető alelnöke, aki mérföldkőnek nevezte a Magyarkanizsával létrejött megállapodást.

– Az önkormányzatok feladata, hogy segítse a helyi vállalkozókat befektetőket szerezni és piaci kapcsolatokat kialakítani. Ez a megállapodás gyakorlatilag erről szól. Ebben szeretnénk segíteni úgy, hogy a magyarországi vállalkozókat idehozzuk, az önkormányzat pedig arra vállalkozik, hogy segítse ezt a törekvésünket. Ebben jó partnerre találtunk az alpolgármester úrban, aki kifejezetten gazdasági kérdésekkel foglalkozik, s megértette, hogy mit szeretnénk. Tulajdonképpen ez az együttműködés egy modell most, ha beválik, akkor Szerbia több önkormányzatával is hasonló megállapodásokat kötnénk – mondta Jójárt Miklós.

A találkozó első részében szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők, azután pedig személyesebb hangvételű üzleti megbeszélést folytattak, ahol konkrét ajánlatokról tárgyalhattak.

Huzsvár Ervin alpolgármester örömét fejezte ki, hogy ez a megállapodás létrejött, mert így összehangoltan tudnak fellépni annak érdekében, hogy erősítsék a gazdasági kapcsolatokat.

– A második részben magyarországi üzletemberek konkrét ajánlatokkal jöttek, s ezeket próbáltuk megfelelő helyi vállalkozókkal párosítani, s így kapcsolatokat kialakítani. Az elméleti előadásokat tekintve igyekeztünk olyan témákat találni, amelyek mindkét fél számára hasznosak. A pályázati lehetőségekről, azokról az újdonságokról, amelyek a vállalkozói szférát érintik, valamint, hogy milyen előnyökkel jár, ha szabványozott minőségirányítási rendszert vezetnek be, és az utolsó témát pedig kifejezetten a magyarországi vendégeknek iktattuk be, ez pedig az Oroszország felé való nyitás. Mivel az unió országai nem szállíthatnak Oroszországba, így kiváló lehetőséget nyújtana számukra, ha itt nyitnának vállalkozást, mert a szerb–orosz egyezménynek köszönhetően 1%-os vámmal exportálhatnának Oroszországba – nyilatkozta Huzsvár Ervin.