2024. április 27., szombat

Mit kezdjek a nevemmel?

Írjon róla regényt! Már ha tud regényt írni.

Akinek olyan neve van, mint Böndör Pál Szenteleky-díjas költőnknek, az csakugyan fölteheti magának a címbe foglalt kérdést és az alcímben adott választ is. Tájunkon ugyanis mindenkinek meggyűlik a baja, akinek a hivatalos állami írásmód szerinti módon nem lehet leírni legjellegzetesebb tulajdonát, a saját nevét. Erről sokan írtunk már méltatlankodó jegyzetet, gúnyiratot, förmedvényt s egyebet, de regényt – tudtunkkal eddig csak Böndör Pál. Műalkotásának már a címével odafricskáz annak a világnak, amely nem ismeri az á, é, í, ó, ú, ű betűket és hangokat az írván a címoldalra, hogy Bender & Tsa, jelezvén, hogy népes kis részvénytársaságot alkothatnánk, akik hasonló gondokkal küszködünk. Ökrész, Révész, Ürmös, Ürge stb. vezetéknevű, Győző, Ödön, Gyöngyi, vagy akár csak Pál, Géza stb. keresztnevű társaink naponta szembesülnek a kérdéssel, hogy mi is az ő nevük, ha nem magyarul írják.

A nevét járja körbe a szerző a kisregényben szellemesen, mondhatnánk, de hát ő dehogy is szellemeskedik, csupán leírja, hogy amióta eszét tudja, milyen gondja keletkezett számára a neve, illetve az abban található mellékjeles betűk miatt.

A furcsa nevű regényt a jövő pénteken, 2014. december 5-én, este hat órai kezdettel mutatják be az Újvidéki Magyar Olvasókör szervezésében a Városi Könyvtár telepi részlegében, a Petőfi székházában. Természetesen a szerző jelenlétében, de ott lesz dr. Bányai János recenzens, Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója, Sági Varga Kinga szerkesztő, Harkai Vass Éva és Patócs László, akik a beérkező kéziratokat zsűrizték, valamint Csernik Előd, a kötet műszaki szerkesztője.

Zenéről Perišić Diana gondoskodik, aki gitárja kíséretében elénekel néhány maga által megzenésített verset, többek között Böndör Pálét is.

A könyvbemutató költségeit jórészt a Bethlen Gábor Alap viseli.