2024. április 27., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Dobogón telelhet a Fradi

Ha botlanak a vetélytársak, akkor a hullámzó játék ellenére meglehet az év végi 3. hely

Ritkán lehet értékmérőnek venni egy ligakupa-mérkőzést, a ferencvárosi szurkolók szívét mégis melengethette a Ferencváros keddi nyolcaddöntős összecsapása. A Magyar Labdarúgó-szövetség néhány éve a több játéklehetőség miatt találta ki a sorozatot, amit a klubok rendszerint arra használnak fel, hogy éles szituációban is tesztelni tudják a rutintalanabb fiatalokat.

Nem volt ez másképp ezúttal sem, amikor az Újpest látogatott az új Groupama Arénába, ennek ellenére a tartalékos hazaiak a triplázó Busai Attila vezényletével nyertek, és évtizedek óta először szereztek legalább négy gólt az ősi rivális ellen (4:1). Erre legutóbb 1990. augusztus 18-án volt példa, ki ne emlékezne arra az összecsapásra, amelyen Nyilasi Tibor először ült NB I.-es mérkőzésen a csapat kispadján, a két bombagólt szerző Szenes Sándor vezetésével pedig a Fradi 5:0-ra győzött a Megyeri úton. Hazai pályán legutóbb 1982. április 21-én sikerült a bravúr, az akkor szintén 5:0-s meccs hőse a triplázó Szokolai László volt (akinek – micsoda ellentmondás – éppen az újpesti piac mellett van totózója).

Ez a ferencvárosi siker azért adhat akkora lökést a csapatnak, hogy az idei utolsó bajnoki forduló pénteki játéknapján simán vegye a Pápa elleni meccset. Nemcsak azért, mert az ellenfél öt hete nyeretlen a bajnokságban, és a legutóbbi négy meccsen egy gól szerzett, tizenegyet kapott, és mindössze egy ponttal gazdagodott, de azért is, mert 2014 tavaszán a ligakupában és a bajnokságban is 4:0-s verést kapott a Fradi vendégeként.

Egy győzelemmel pedig még az is előfordulhat, hogy az általunk sem mindig dicsért zöld-fehér csapat odafér a dobogóra, ehhez csak annyi szükséges, hogy az előtte álló Diósgyőr és Debrecen ne nyerjen a hazai, Újpest, illetve MTK elleni rangadón.

A diósgyőriek készülnek a bravúrra, a héten ligakupameccset sem kellett vívniuk, a hóval borított stadionban ugyanis nem lett volna értelme pályára lépni, így tavaszra halasztották a Honvéd elleni párharcot. Az utóbbi években az Újpest nem gyakran győzött idegenben, a legutóbbi négy tétmérkőzést a DVTK nyerte, a lila-fehérek legutóbb 2009 augusztusában szereztek pontot, akkor egy 2:1-es győzelemnek köszönhetően mindhármat hazavitték.

A Debrecen nagyon gyengén kezdte az idényt, kiesett a nemzetközi kupából, és az NB I.-ben is sorra kapta a pofonokat. Aztán szeptemberben minden megváltozott, az elmúlt hét bajnokiból hatot megnyert, csupán a Ferencvárossal játszott 2.2-es döntetlent. Kondás Elemér így bízhat az MTK elleni jó teljesítményben is. Akkor is, ha idegenben is kiválóan szerepelnek a Garami József vezette fővárosiak: nyolc meccsből hatot megnyertek, a két vereség viszont sima volt (Paks 3:0, Videoton 5:0).

A listavezető Videoton megyei rangadót vív Dunaújvárosban, ahol a hazaiak nagyon készülnek, hiszen szeretnék megőrizni a világítás varázsát. Amióta elkészültek a stadion kandeláberei, a csapat még nem kapott ki otthoni bajnokin, sőt, a Haladás elleni villanyfény-avatáson elért 1:0-s siker óta a Pécs (3:2) és a Paks (1:0) is vereséggel távozott, legutóbb pedig a Honvéd játszott gól nélküli döntetlent. A főpróba mindenesetre jól sikerült, hiszen a ligakupa keddi meccsén az újvárosiak 2:1-re nyertek a Videoton ellen, így elfelejthetik az esélytelenség rémképét. Augusztusban a Videoton 3:0-ra győzött hazai környezetben, a zentai Nemanja Nikolić akkor is betalált, és mi más lehetne a célja szombaton a 15 találattal messze legeredményesebb válogatott csatárnak.

A pécsiek új edzője, Robert Jarni egy bosszantó vereséggel mutatkozott be, tanítványai hiába vezettek a második félidő közepén az MTK vendégeként, végül mégis vereséget szenvedtek. A Puskás Akadémia ellen hazai pályán talán meglesz a győzelem. De hasonlóról álmodik a Haladás is a Kecskemét ellen, Szentes Lázár kinevezése óta ugyanis öt vereség és nulla rúgott gól a mérleg.

A 17. forduló programja

December 5., péntek: Ferencváros–Pápa (19 óra)

December 6., szombat: Honvéd–Győr (14 óra), Pécs–Puskás Akadémia (16 óra), Dunaújváros–Videoton (16 óra), Haladás–Kecskemét (18 óra), Paks–Nyíregyháza (20 óra)

December 7., vasárnap: Diósgyőr–Újpest (16.30), Debrecen–MTK (18.30)