2024. április 26., péntek

Ez nem Amerika

Világszerte újabb amerikai őrület hódít, amelyet nemes egyszerűséggel fekete pénteknek neveznek.

Mielőtt az elnevezés kapcsán a kedves olvasó egy zs-kategóriás horrorfilmre gondolna, nézzük csak meg, hogy konkrétan miről is van szó. A fekete péntek (Black Friday) elnevezést 1966-ban Philadelphiában kezdték el használni a hálaadást követő pénteki napra, utalván a nagyszámú vásárló miatt hirtelen megnövekedett közlekedésre. Ugyanis ezzel a nappal kezdődik meg Amerikában a karácsonyi bevásárlóidény, ami hatalmas dugókkal és a belvárosi boltokhoz siető bevásárlók miatt tömött járdákkal érdemelte ki a cseppet sem hízelgő nevet. A későbbiekben maguk a kereskedők is átvették a kifejezést, arra utalva, hogy a hatalmas forgalmuk miatt a könyvelésükben ekkor mennek át a pirosból (veszteséges állapot színe a könyvelésben) a feketébe, vagyis kezdenek nyereségesek lenni, az átlagvásárlóból pedig a pénzén kívül gyakran a legrosszabbat hozza ki ez a nap. Mert valljuk be őszintén, az üzletek által ezen a napon nyújtott 70–90 százalékos kedvezmények hatására még az ilyesmire legimmúnisabb szürke eminenciás is könnyen konzumidiótává válik, s hirtelen része lesz annak a megvadult tömegnek, amely mellett ilyenkor Attila hunjai is békés óvodásoknak tűnnek.

A világ többi része is eleinte a sokszor tettlegességig fajuló vásárlási rohamokról szóló, megrázó képeken, beszámolókon keresztül ismerte meg ezt a napot, de ettől függetlenül mára egyre több helyen vetette meg a lábát. Többek között Magyarországra is elérkezett a legújabb amerikai (és angol) őrület, s több kereskedő már egy héttel a hivatalos dátum előtt megtartotta a maga fekete péntekét. Példának okán az Extreme Digital elnevezésű internetes áruház több mint 300 terméket tett akcióssá a honlapján, nem egyet közülük 70 százalékos kedvezménnyel, sőt még a termékek szállítását is bérmentessé tette. A cég honlapja az akciónak köszönhetően már a reggeli órákban összeomlott, a nap végén pedig a szokásos forgalom 30-szorosát érték el, amit egyértelmű sikerként könyveltek el. Egy másik e-kereskedelemmel foglalkozó cég viszont kivárt, s ettől függetlenül november 28-án ők is learatták a babérokat. A bevallásuk alapján 800 millió forintot termeltek az akció ideje alatt.

A „klasszikus” kereskedelmi cégeknél viszont közel sem kattantak rá a vadiúj őrületre. Igaz, állításuk szerint enélkül is szép forgalmat produkálnak az ünnepek előtti időszakban.

S most joggal teszi fel a kérdést az olvasó, hogy mi a helyzet nálunk? Szülővárosomban, legalábbis információim szerint, egy cég csatlakozott a „mozgalomhoz”, de nem tapasztaltam, hogy vásárlók százai rohamozták volna meg a boltjukat. Különben is, anyagi helyzetünk ismeretében szerény véleményem szerint legtöbben a Nemzetközi Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) által ugyanerre a napra meghirdetett fekete lyuk péntekéhez (Black Hole Friday) csatlakoztak. Kormányunk ugyanis a csillagászati képződményhez hasonlóan, továbbra is mindent elnyel, s semmit sem, vagy pedig legalábbis keveset térít vissza. Ez pedig a megélhetéshez is édeskevés, nemhogy a boltok megrohamozásához. Ez nem Amerika, ahol a fránya imperializmus a szakadék szélén tántorog. Mi ugyanis egy határozott lépéssel most is megelőztük őt.