2024. április 26., péntek

A HIV fertőzöttek köztünk élnek

Az idén Vajdaság területén 24 új, HIV-vírussal fertőzött beteget regisztráltak – December 1-je az AIDS elleni harc világnapja

Megbízható adatok szerint Vajdaságban jelenleg 301 személy van tudatában annak, hogy HIV vírushordozó, míg 87 egyént tartanak betegnek. Az utóbbi években térségünkben 130-an haltak bele a HIV-vírus okozta fertőzésbe. Közülük legtöbben legvalószínűbb szexuális érintkezés útján kapták el a HIV-vírust.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatait Ivana Jovanović, a Prevent za 021 szervezet munkatársa hozta nyilvánosságra. Mint mondta, Újvidéken az idén 8 új fertőzöttről szereztek tudomást, de tekintettel arra, hogy Újvidék nagy város, ez az adat nem számít rendhagyónak. Még azt sem jelenti – mondta –, hogy valamennyien újvidéki lakosok, csupán itt vizsgáltatták ki magukat, hiszen a HIV vizsgálat a Vajdasági Közegészségügyi Intézetben ingyenes. Szerinte a lakosság, különösképpen a fiatalok körében a nemi betegségek és a nemkívánatos terhesség megelőzését illetően előrelépés történt, de még így is sok a pótolnivaló.

– A legfontosabb mindenekelőtt idejekorán felfedezni a HIV-vírussal való fertőzést, hogy a gyógykezelés is minél hatásosabb legyen. Megfelelő gyógykezeléssel a vírushordozók még sokáig élhetnek, úgyhogy partnereiket se hozzák veszélybe – mondta Ivana Jovanović.

Szerbiában a HIV-vírussal fertőzött betegek több illetékes szervezethez fordulhatnak tanácsért, ami mondani sem kell mennyire sokat jelent számukra. Sajnos társadalmunk a megbetegedettekkel csupán december 1-jén, az AIDS elleni harc világnapján foglalkozik, figyelmen kívül hagyva, hogy ez a betegség valamennyiünket érinthet. Ezért fontos a kellő védekezés és megelőzés, és a folyamatos oktatás és felvilágosítás – fejtette ki Jovanović asszony –, majd hozzátette, még ma is egyesek nem tudják, milyen úton terjed a HIV-vírus.

Az újvidéki székhelyű Prevent szervezet adatai szerint Szerbiában 30 HIV-vírussal fertőzött gyermek és fiatal él. Valamennyien koruktól és nemüktől függetlenül diszkriminációban részesülnek. Sokan közülük éppen emiatt nem beszélnek betegségükről, elhallgatják partnereik előtt is.

Jelenleg a fertőzöttek gyógykezelésében is gondok merültek fel. Szerbia nemrégiben elveszítette a nemzetközi Global Found szervezet anyagi támogatását, mely révén számos terápiát, de még a megelőzést szolgáló edukációs előadásokat is finanszírozták. A HIV fertőzöttek napjainkban egyedül az állami és az önkormányzati illetékes szervek gondviselésére számíthatnak, melyek tudomásunk szerint csak szűkös anyagi kerettel rendelkeznek.

A HIV fertőzöttek köztünk élnek – mondta Ivana Jovanović –, de többségük esetében betegségük láthatatlan.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete az AIDS-elleni harcára vonatkozó adatai szerint a világban 35 millió HIV-vírussal fertőzött személy él. 1988 óta december elsejét az AIDS világnapjaként jegyzik.