2024. április 26., péntek

Putyin: Oroszország egyelőre nem építi meg a Déli Áramlatot

Az Európai Uniónak a Déli Áramlattal kapcsolatos ellenző álláspontja miatt az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé fogják irányítani - mondta Ankarában Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki azt tanácsolta Bulgáriának, kérjen kártérítést az EU-tól az elmaradt haszon miatt.

– Az a véleményünk, hogy az Európai Bizottság álláspontja nem volt konstruktív. Ha Európa nem akarja megvalósítani (a Déli Áramlat projektjét), akkor nem lesz megvalósítva – fogalmazott Putyin, hangsúlyozva: a gázvezeték megépítésének a munkálataihoz Oroszországban már minden készen állt. – Energiahordozóinkat a világ más régióiba irányítjuk át, és meggyorsítjuk a cseppfolyós földgázra vonatkozó projektjeink valóra váltását – tette hozzá.

Az orosz elnök szerint ez az átirányítás korántsem szolgálja Európa gazdasági érdekeit, hiszen Európának nélkülöznie kell majd az említett gázvezetéken szállítani tervezett energiahordozókat. Putyin az tanácsolta Bulgáriának, kérjen kártérítést az Európai Bizottságtól az elmaradt haszonért. Bulgária közvetlen bevételei a tervezett gázszállításoknak köszönhetően legalább 400 millió eurót tettek volna ki évente.