2024. április 27., szombat

Jövőre nagyobb adó a termőföldre

A harmadik zónában csökken az építkezési telkek adóalapja – A zentai önkormányzat 80–100 millió dinár vagyonadóra számít az idén

Zentai község polgárai a múlt heti kimutatások alapján vagyonadó címén 21,6 millió dinárt fizettek be az önkormányzat számlájára. A tervezett bevétel 28 millió dinár volt, ami az év végéig akár meg is valósulhat. A község területén tevékenykedő, jogi személyként nyilvántartott vállalatok, magáncégek az elmúlt héttel bezárólag valamivel több, mint 47 millió dinárt fizettek vagyonadó címén, ami máris meghaladja a várt bevétel nagyságát.

A zentai városházán a helyi adóigazgatóság irodái előtt minden munkanapon tucatjával várakoznak a polgárok, hogy a kézhez kapott adókivetéssel, az ingatlanokra (házra, lakásra, garázsra, termőföldre, építkezési telekre) vonatkozó vagyonadóval kapcsolatban feltegyék a kérdéseiket, vagy bejelentsék az időközben bekövetkezett vagyoni változásokat. Az előírások szerint március végéig be kell jelenteni az előző évben vagy időközben bekövetkezett változásokat, de a hivatal dolgozói egész évben fogadják az ügyfeleket, és bevezetik, a polgár nevére írják az időközben vásárolt ingatlant, korrigálják a változásokat, hogy minél előbb a valós vagyoni állapotok után küldhessék ki az adókivetéseket.

A vagyonadó elszámolásával kapcsolatban hatályba lépő újdonságokkal kapcsolatban Kanyó Marianna, a községi adóigazgatóság vezetője fontosnak tartotta elmondani:

– A változások nemcsak az objektumokat érintenék, hanem a termőföldet is, mert az idén bevittük a nyilvántartásunkba a kataszteri adatbázist, ami nem volt könnyű feladat. „Összekötöttük” a polgárokat a saját ingatlanjaikkal, voltak több évtizede rendezetlenül álló tulajdonviszonyok, a régen elhalálozott elődök után maradt ingatlanok jelentős része nem volt átvezetve az új tulajdonosok nevére. A kataszterben nem a személyi azonosító számok alapján vezették az ingatlanokat, ezeket nekünk kellett, úgymond, személyre szabni. A jelentős erőfeszítéseink ellenére maradtak még feldolgozatlan adatok, ami normális is, hiszen folyamatosan cserélődnek az ingatlanok tulajdonosai, működik az ingatlanpiac. Mindennap 8-tól 14 óráig mindannyian, akik ebben a hivatalban dolgoznak, és nem csak a tolóablaknál, rendezzük az ügyfelek ügyes-bajos dolgait. A mi érdekünk is, hogy minél inkább naprakészek legyünk.

Meglepően sok építkezési telek van nyilvántartva a város külterületein a harmadik zónában, amelyeket megművelnek, de a nyilvántartásban telekként szerepelnek. Ezeknek az árát lecsökkentette a községi tanács, tehát a tanyai építkezési telekként nyilvántartott területekre a döntés értelmében 310 dinár helyett jövőre 220 dinár lesz a négyzetméterenkénti adóalap.

A termőföldek után viszont jövőre több vagyonadót kell fizetni. Egy hektár föld vagyonadója 2015-ben az eddigi 800 dinárról 1000 dinárra emelkedik. Március végéig várjuk a polgárok bejelentéseit az ingatlanjaikban bekövetkezett változásokról, hogy azután a második és a harmadik negyedévi adókivetés közötti időszakban, tehát az első félév végéig meg tudjuk hozni és kiküldeni a polgároknak az új adóvégzéseket – foglalta össze a változásokat Kanyó Marianna.