2024. április 27., szombat

Az OPEC már nem vállalja egyedül a piaci alkalmazkodás terhét

A 30 millió hordós napi kitermelési kvóta változatlanul hagyásával a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) egyértelmű jelzést adott arra, hogy nem vállalja többé magára a piaci alkalmazkodás terhét, és más termelőkre, elsősorban az amerikai palaolaj-kitermelő ágazatra is átruházna valamennyit ebből a felelősségből, ennek azonban várhatóan további meredek olajárcsökkenés lesz az eredménye – vélekedtek a csütörtöki bécsi OPEC-ülést értékelve londoni iparági elemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays szakelemzői szerint ebből a szempontból vízválasztó volt a csütörtöki OPEC-értekezlet. A ház szerint különösen kirívó, hogy ezúttal kimaradt az ülést lezáró közleményből a csoport által kívánatosnak tartott ársáv megjelölése, és ez szintén arra utal, hogy az OPEC a piacra bízza az új egyensúlyi pont megtalálását.

CSÖKKENŐ OLAJÁRAK

Hetven dollár alatti olajárra számítanak (Fotó: Beta/AP)

Hetven dollár alatti olajárra számítanak (Fotó: Beta/AP)

A Barclays elemzőinek számításai szerint e piaci egyensúlyi helyzetnek a megtalálásához a napi globális kínálat legalább egymillió hordós csökkenésére lenne szükség.

Rövid távon azonban – tekintettel arra, hogy a piac még a jelenlegi árszintet sem tartja elég alacsonynak az amerikai kitermelés növekedési ütemének jelentős visszafogásához – a ház szakértői azzal számolnak, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség hordónkénti ára 70 dollár alá csökken.

A Barclays elemzőstábja szerint az igazi probléma még csak jövőre várható, amikor a ház modellszámításai alapján az OPEC-olaj napi átlagos kereslete 28,5 millió hordóra – ezen belül a második negyedévben várhatóan 28 millió hordó alá – csökken az idei negyedik negyedévre várt 29,6 millió hordóról, elsősorban azért, mert az OPEC-en kívüli termelők napi kínálata 2015-ben valószínűleg 1,49 millió hordóval növekszik.

A tartósan alacsony olajárak előbb-utóbb élénkítik a keresletet; az alapeseti modellszámítások szerint 25 százalékos olajár-csökkenés 0,5 százalékos globális keresleti növekedéshez vezethet. Ez napi 460 ezer hordós keresleti többletnek felel meg. Ebbe a képletbe azonban bele kell venni az erősödő dollár és a gyengülő globális gazdasági aktivitás hatásait is – hangsúlyozzák a Barclays londoni elemzői. A ház szerint mindazonáltal az alapvető árbefolyásoló tényező mindenképpen az a széles körben vallott piaci nézet, hogy a jelenlegi olajárszint még nem elégséges az amerikai palaolaj-kitermelés bővülési ütemének érdemi lassításához. A Barclays szakértői emiatt akár 10 dollárnyi további áresést is valószínűnek tartanak ahhoz, hogy a piac megtalálja az új „árpadlót”.

A PALAOLAJ ÁLL A HÁTTÉRBEN?

Az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők szerint a termelés szinten tartása mögött az OPEC legerősebb és legnagyobb befolyással bíró tagja, Szaúd-Arábia „mesterkedése” állhat. Megfigyelők szerint a szaúdiak abban bíznak, hogy a kőolaj ára olyan alacsony szintre kerül, ami mellett már nem lehet nyereséggel palaolajat kitermelni. Ez pedig – legalábbis elvben – arra kényszerítheti a palaolaj-kitermelőket, hogy leállítsák a bányászatot, ami viszont újraélesztené az OPEC egykori nagy befolyását az energiapiacon.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdászának álláspontja szerint az árfolyam alacsonyan tartásával az OPEC szándéka feltételezhetően az Egyesült Államok olajkitermelésének ellehetetlenítése. A kartellen belül azonban több országnak, Venezuelának, Líbiának és Iránnak a törékeny költségvetése miatt minden lehetőséget ki kell használnia bevételeinek növelésére, így számukra különösen kedvezőtlen az árverseny – olvasható a pénzintézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ezzel szemben a nagyobb tartalékkal rendelkezők, mint Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia, szívesen nehezítik tovább az amerikai kitermelők helyzetét, azzal, hogy engedik a piaci erőket érvényesülni, hiszen mindez az olaj árának további csökkenését eredményezi – véli a közgazdász.

A bank közleménye szerint az amerikai palaolaj-kitermelés nyereségességéhez relatíve magas olajár szükséges, ám az utóbbi évek újításai, technológiai fejlesztései a korábbinál lejjebb tolták a fedezeti pontot. Becslések szerint a WTI típusú kőolaj árának sokáig kellene 70 dollár alatt maradnia ahhoz, hogy az ténylegesen ártson az amerikai kitermelésnek.

OROSZORSZÁG NEHÉZ HELYZETBEN VAN

Az orosz kormánynak szigorú költségvetési politikát kell kialakítania a következő évekre – idézte a Kommerszant című orosz napilap a pénzügyminisztérium illetékesét a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) döntésének következményeit vizsgáló pénteki cikkben.

A Nyezaviszimaja Gazeta értékelése szerint a kőolajtermelés szinten tartásáról hozott OPEC-határozat arra készteti Oroszországot, hogy hosszú ideig az alacsony olajbevételekhez igazodjon. A Kommerszant emlékeztetett arra, hogy Oroszország két nappal az OPEC csúcsértekezlete előtt sikertelenül próbálta meggyőzni Szaúd-Arábiát, Venezuelát és Mexikót arról, hogy „ha csak jelképes mértékben is”, de csökkentsék kőolaj-kitermelésüket. A lap közölte, hogy Igor Szecsin, a Rosznyeft orosz állami kőoaljvállalat vezetője a Die Presse című osztrák napilapnak csütörtöki nyilatkozatában nem zárta ki, hogy a kőolaj világpiaci ára hordónként 60 dollárra zuhan, vagy ennél alacsonyabb lesz, de szerinte ez sem befolyásolja az orosz kitermelést.

Az orosz költségvetés bevételének felét az olaj- és gáztermelés adja.