2024. április 27., szombat

A Győzelem a Tiszára költözik

Ülésezett az óbecsei községi képviselő-testület

Az első kilenc hónapra szóló községi költségvetés végrehajtásáról szóló határozat meghozatala, valamint a költségvetés harmadik módosításának és kiegészítésének a megvitatása jóformán egy egész délelőttöt felemésztett tegnap az óbecsei községi képviselő-testület 30. ülésén. A szószéket elsősorban Slobodan Zlokolica, a Demokrata Párt frakcióvezetője és Vuk Radojević polgármester bitorolta.

1386 millió dinár helyett 1412 millió dinárt tesz ki a módosítást követően Óbecse költségvetése. Mivel a költségvetés töltése 54 százalékos, Zlokolica szerint e dinamika alapján a végrehajtásához pontosan 18 hónapból álló évre lenne szükség. Zlokolica egyébként talán az egyetlen helyi képviselő, aki minden beterjesztett dokumentumot alaposan átolvas és megpróbál értelmezni is, de a költségvetéshez kapcsolódó egyik legfontosabb kérdésének a megválaszolásával adósak maradtak a beterjesztők. Az átvitt, el nem költött – elsősorban az állami földek bérbeadásából befolyó – eszközök összege egy helyütt 165, másutt 187 millió, amihez több tízmilliós tartományi támogatásoknak is társulniuk kellene – Zlokolica becslése szerint e pontatlanság miatt 30–60 millió dinár hiányzik a kimutatásból. Többször is feltette a kérdést: szerepelnek-e egyáltalán ezek az összegek a büdzsében, ha igen, hol, de erre a kérdésre választ nem kapott. A több órás meddő, átpolitizált vitába érvek és adatok helyett történelmi múltidézés, kioktatások, bekiabálások, vádaskodások és parttalan populista szónoklatok jellemezték a diskurzust.

A helyi képviselők a délután folyamán elfogadták a Vodokanal Közvállalat, az Építésügyi Igazgatóság Közvállalat, a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat és az Óbecsei Városi Múzeum tavalyi munkabeszámolóját, valamint a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény alapszabályának jóváhagyásáról szóló határozatot is. Változik a mezőgazdasági földterületre vonatkozó vagyonadó is, a 2014-ben fizetett 1750 hektáronkénti dinár helyett jövőre 2070 dinárt kell fizetnie annak, aki nem vezet ügyviteli könyvet.

Írtunk már arról, hogy az önkormányzat 135 millió dináros banki hitelből újjáépítteti a város központját. A képviselők megszavazták most azt is: a téren álló Győzelem emlékművet áthelyezik a Tisza-parton találhatói régi óbecsei címer mellé, a Zöld korzó végére.

Az, aki ezek után semmiképp nem szeretne lemaradna a kkt tegnapi, parázs hangulatú üléséről, kíváncsiságát a www.mojbecej.rs hírportálon közzétett felvétel megtekintésével tudja csillapítani.