2024. április 26., péntek
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

Kiskorúak rémuralma

Mi a véleménye a kiskorúak aggasztó méreteket öltő agresszivitásáról?

   Ez a családi és iskolai nevelés csődje: 167 (49%)

   A szeretet és a törődés hiánya az oka: 74 (21%)

   Szigorúbb büntetések kellenének a kiskorúak esetében is: 59 (17%)

   Világjelenségről van szó, amely ,,begyűrűzött” hozzánk is: 37 (10%)

Tíz- és tizenegy éves gyerekek voltak azok, akik nemrégiben megtámadták és bántalmazták a 81 éves Raša Popovot, aki egész életében a gyermekeknek írt, nekik készítette legendás tévéműsorait. Két nyolcéves kínzott és fojtott meg egy kutyát a minap Belgrádban. Tizenegy és tizenkét évesek voltak azok a gyerekek, akik égő benzines flakonokat dobtak néhány hónapja a fővárosi Dositej Obradović Általános Iskolára. Tavaly 12–15 éves általános iskolások brutálisan bántalmaztak fényes nappal az újvidéki autóbusz-állomásnál egy matematikatanárt. Ez csak néhány kiragadott példa, az esetek többsége nem kerül a nyilvánosság elé. Tavaly a szerbiai rendőrség mintegy 350 esetben tett 14 évnél fiatalabbak ellen feljelentést.

A kiskorúak rémuralma egyre kétségbe ejtőbb, brutalitása ijesztő: baseball-ütőkkel, boxerekkel, a legkülönfélébb késekkel és egyéb szúró-vágó eszközökkel vannak felszerelve. A bűnügyi statisztika szerint tavaly a dél-bácskai körzetben 1060 esetben voltak az elkövetők kiskorúak, s közülük 12-en kerültek javítóintézetbe. Mintegy 300 gyerekkel, fiatallal – a bírósági ítélet alapján – a szociális védelmi intézményekben foglalkoznak, fokozottan felügyelik őket, illetve szüleiket, és arra kötelezik e kiskorúakat, hogy rendszeresen járjanak iskolába, illetve egyes esetekben meghatározott órányi társadalmilag hasznos munkát kell végezniük. A szakemberek szerint ezek a 18 éven aluliak mindent megtesznek, hogy a bíróság felmentse őket, szinte rendre azzal védekeznek, hogy az eset előtt alkoholt, kábítószert fogyasztottak. Ami ugyanilyen ijesztő: arról becsült adatok sincsenek, hogy a kábítószer-terjesztők között hányan lehetnek a 18 éven aluliak.

A fiatalkori bűnözés okai jól ismertek: a családok iszonyú elszegényedése, széthullása, az erőszak ijesztően jelen van a médiában, az iskola elvesztette nevelő funkcióját, és még sorolhatnánk az okokat. Arról nem is szólva, hogy a bűnözői csoportok előszeretettel veszik „szárnyaik alá” ezeket a talajt vesztett, szeretet és törődés nélkül növekvő gyerekeket, fiatalokat.

A rablások, brutális bántalmazások elkövetői egyre fiatalabbak, épp Raša Popov esete kapcsán merült fel, hogy a büntetőjogi felelősség alsó határát le kellene szállítani 12 évre. A közvéleményben élénk vita folyik erről. Vannak, akik azt mondják, a büntetés az egyetlen hatékony eszköz, hogy gátat szabjanak a kiskorúak brutalitásának, annak, hogy felnőtt korukra még veszélyesebb bűnöző váljon belőlük. A legtöbb szakember ezt ellenzi, mert a kiskorúak javítóintézetbe, börtönbe zárása ellentétes hatást váltana ki. Sokkal inkább pszichológusoknak, szociális szakembereknek kellene nagyon intenzíven foglalkozniuk a problematikus kiskorúakkal. Csakhogy épp ez a probléma, mert nincsenek erre kiképzett szakemberek, akik alaposan felkészültek azoknak a módszereknek az alkalmazására, amelyek a nálunk jóval fejlettebb országokban a kiskorú bűnözést elenyésző méretűre szorították le, és nincsenek olyan, ezt a célt szolgáló intézmények, amelyekben megfelelő módon tudnának foglalkozni ezekkel a kiskorúakkal. Erről az államnak kellene gondoskodnia, minél előbb. Hisz például Raša Popov 10 és 11 éves támadója – akik ellen a rendőrség eddig már mintegy 300 alkalommal tett feljelentést, és akik apja börtönben van – ismét Belgrád utcáin garázdálkodik, a testvérpár ugyanis megszökött abból a befogadó központból, ahol elhelyezték őket.