2024. április 27., szombat

Egyenrangú partnerség Németországgal

Sigmar Gabriel kancellárhelyettes 40 német befektetővel érkezett Belgrádba

Szerbia meggyőződése az, hogy az Európai Unióban van a helye, és az ezzel kapcsolatos döntését nem valamely állam ellen, vagyis nem Oroszország ellen hozta meg az ország, nyilatkozta Belgrádban Sigmar Gabriel német kancellárhelyettes. A német politikus és Aleksandar Vučić szerb kormányfő hétfőn közösen nyitotta meg a szerb–német Üzleti Tanács ülését, amelyen a gazdasági együttműködés erősítéséről és a német befektetések ösztönzéséről tárgyaltak. Angela Merkel 2011-es látogatása óta ilyen magas rangú német vendég nem járt Szerbiában.

Sigmar Gabriel és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Sigmar Gabriel és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

– Szerbia az EU csatlakozással a demokrácia, a gondolatszabadság, az emberi jogok tiszteletben tartása, a polgárok jobb életminőségének megalapítása, a határok sérthetetlensége, a jó szomszédsági viszonyok eszméje mellett döntött, ez a döntés pedig nem azért született, mert Belgrád szembe akarna fordulni bármelyik országgal a világban – válaszolt a kancellárhelyettes arra az újságírói kérdésre, hogy miként látja Belgrád helyzetét az ukrán konfliktusban.

Véleménye szerint Szerbiának stratégiai célja, hogy az Európai Unió tagállamává váljon, és a már megkezdett változások mind ebben az irányban haladnak, majd hitet tett amellett, hogy Szerbia gyorsan végigmegy ezen az úton. Hozzátette, hogy Ukrajnában súlyos konfliktus van, és erre mielőbb megoldást kell találni.

– Nem állhatunk el az európai Oroszország ötletétől. Lehet, hogy ez az ötlet megvalósítása nagyon kockázatosnak és távolinak tűnik, de Európa nem ellensége Oroszországnak, még akkor sem, ha másként vélekedik az ukrán konfliktus megoldásáról, mint az orosz kormány. Az EU-n kívül eső régiónak mindig az lesz a legfontosabb, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a szomszédaival, ezért azt tanácsolom, hogy senki se forduljon az EU felé úgy, hogy eközben valaki más ellen fordul, az ugyanis nem lenne bölcs döntés – mondta Sigmar Gabriel.

A kancellárhelyettes kiemelte, hogy pillanatnyilag Szerbia számára az a legfontosabb, hogy megkezdje a fejezetek tárgyalását, és hozzátette, hogy a német befektetők számára a jogállamiság kérdése a legfontosabb.

– Akár három fejezetet is megnyithatnak, de én azt tanácsolnám, hogy a leghasznosabbal kezdjék – mondta Gabriel.

A kancellárhelyettes szavai szerint Szerbia a régió legnagyobb országa, és ezért az EU nem hagyhatja magára. Mint megjegyezte, az EU azt szeretné elérni, hogy a kontinensen az emberek soha többet ne forduljanak a szomszédaik ellen.

– Készek vagyunk egyenrangú partnerséget felkínálni Szerbiának és a Nyugat-Balkánnak. Németországnak nem érdeke, hogy a régióban tanárként tekintsenek rá, hanem olyan partnerséget szeretne, amely egyenrangú szinten lenne. Sok tennivaló van még. A német vállalatok szerint minden nehézség ellenére is érdemes Szerbiában befektetni – hangsúlyozta a kancellárhelyettes.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő kiemelte, Szerbia az EU-ba igyekszik, de eközben jó viszonyt kíván folytatni Oroszországgal is, és ezt nem rejtette véka alá. Hozzátette, hogy Szerbiának kötelessége gondoskodni polgárairól, és Oroszországgal fejlett politikai, gazdasági és kulturális kapcsolata van.

– Ha Lengyelország elveszít egy másfél milliárd eurós üzletet Oroszországgal, akkor az EU ezt a veszteséget pótolni fogja egymilliárd euróval. Szerbia ugyan kitől kaphatna kártérítést? Kötelességünk gondoskodni polgárainkról, és pontosan ezt is tesszük – érvelt Vučić.

Az EU-integrációval kapcsolatban kiemelte, hogy Szerbia mindent megtesz, hogy előmozdítsa a helyzetét, és abban is biztos, hogy a lakosság támogatja a reformokat az ország jóléte érdekében.

– Elindítottuk a legátfogóbb költségvetési konszolidációs programot, amely a terjedelmén kívül azért is különleges, mert Szerbia az egyetlen olyan ország a kontinensen és minden kétséget kizáróan Délkelet-Európában, amely a közszférában megtakarítást célzó súlyos intézkedéseket egy ilyen nehéz pillanatban hozott meg – hangsúlyozta Vučić.

A szerb kormányfő kiemelte, hogy Szerbia Németországtól nem pénzt, hanem befektetéseket és segítséget kér, hogy Szerbia korszerű és fejlett országgá válhasson. A kormányelnök szavai szerint Szerbia feladata az, hogy jobb üzleti feltételeket biztosítson, majd kiemelte, hogy Németország Szerbia legfontosabb politikai és gazdasági partnere, mivel több mint 370, német többségi tőkével rendelkező vállalat üzletel ma Szerbiában, és 25 ezer dolgozónak ad munkát.

– A mai nap azért fontos Szerbia számára, mert 40 jelentős, Szerbiában beruházni szándékozó németországi befektető látogatott az országba – jegyezte meg Vučić, aki szerint különböző IT ipari és autóipari vállalatok érdeklődnek Szerbia iránt.

Mint megjegyezte, a német befektetők konkrét javaslatokat tettek az üzleti környezet javítására vonatkozóan, valamint megjegyezéseket tettek Szerbia közigazgatási működésére, majd megelégedettségének adott hangot, hogy a két ország munkacsoportjai az energetika, a mezőgazdaság, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a befektetések és a turizmus területével kapcsolatos együttműködési modellekről és a befektetők Szerbiába vonzásáról beszélgettek.

A kormányfő kiemelte, hogy Szerbiának még nagyon sok feladata van: el kell fogadni a tervezésről és kiépítésről szóló törvényt, rendezni kell a közigazgatásban jelentkező problémákat, valamint nagyobb komolyságot és felelősséget kell tanúsítani a befektetőkkel folytatott tárgyalások során.