2021. április 14., szerda

A tolerancia eszméjének erősítése céljából

Topolyán a Tolerancia-díj átadására került sor

 Egyedülálló, tekintélyt parancsoló elismerés, mely hozzájárul egymás minél jobb megismeréséhez és a tolerancia eszméjének erősítéséhez. A fenti minősítéssel a Kék Duna Alapítvány elnöke, Egeresi Sándor illette az alapítvány által odaítélt Tolerancia-díjat, e rangos elismerés idei, szombaton, a Topolyai Múzeum dísztermében történő átadóünnepségén.

A Tolerancia-díj 2014-es évi kitüntetettjei

2007 óta, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete kezdeményezésére tizennyolc éve november 16-án jegyzett ünnepnap, a Tolerancia nemzetközi napja apropóján ítélik oda e különdíjat olyan kiemelkedő intézményeknek és egyéneknek, akik működésükkel, törekvésükkel és eredményeikkel jelentősen hozzájárultak a társadalmunkat és távolabbi közösségeket illető tolerancia szellemének és elvének fejlesztéséhez és erősítéséhez. 2014-ben a Tolerancia-díjban Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa, Mihal Ramacs irodalmár, újságíró és a bajsai helyi közösség részesült.

Az elismerést díjátadó ünnepség keretében vehették át a kitüntetettek, miután az ünneplő közönség tagjai a díjazottak tevékenységének méltatását, alkalmi köszöntőket, felszólalásokat és kulturális tartalmakat fogadhattak be. Az ülésen elsőként Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány elnöke, tartományi képviselő szólalt fel. Beszédében a tolerancia tartalmi feltöltésének szükségességét hangsúlyozta, a személyiség fejlődéséhez szükséges előfeltételként definiálva azt, továbbá a párbeszéd fontosságát emelte ki.

– Figyelembe kell venni azt a kockázatot, amit a párbeszéd hiánya hordoz magában. A párbeszéd hiánya hozzájárul a kölcsönös bizalmatlanság, elégedetlenség térhódításához, és olyan légkör kialakításához, amely a szélsőségek kibontakozását eredményezi. (…) Csak a párbeszéd ad lehetőséget arra, hogy erősítve önmagunkat, identitásunkat, megmaradjunk a társadalom sokszínűségében – jegyezte meg többek között Egeresi, majd e tekintetben az állami törvényhozás jelentősége mellett a média szerepét emelte ki közvélemény-formáló jellege miatt, amelynek pozitív hatása lehet az intolerancia elleni küzdelemben.

A díjátadót Ozorák Zsaklina, Vaszlavik István és Pavle Stojanov szavalata, valamint Kohanec Botond gitárjátéka tette meghittebbé. A díszülést megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke más magas rangú tartományi és köztársasági tisztségviselők, többek között tartományi titkárok, minisztériumi államtitkárok, valamint önkormányzati képviselők és a Helyi ombudsmanok II. nemzetközi konferenciája résztvevői társaságában.