2024. április 27., szombat

Sorra venni a megoldatlan kérdéseket

Pásztor István: A politikai ellenségeskedés nem vezethet bennünket el a megoldás felé

Michael Davenporttal, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetőjével tárgyalt Újvidéken tegnap a Tartományi Képviselőházban Pásztor István házelnök. Az eszmecsere során megvitatták a legújabb szerbiai és vajdasági politikai történéseket, valamint a tartományi adminisztráció működésében beállt legújabb változásokat. Davenportot érdekelte a tartományi kormány közelmúltban bekövetkezett átalakítása, továbbá a lezajlott nemzeti tanácsi választások, melyeknek, mint mondta, különös figyelmet szenteltek. A küldöttség vezetője érintette a Szerbia és Albánia közötti futballmérkőzésen bekövetkezett incidens témáját is, melynek kapcsán megállapítást nyert, hogy az igazságszolgáltatás szervei megfelelő gyorsasággal reagáltak.

Pásztor István véleményének adott hangot, hogy a tartományi kormány átalakítását követően sem látja más útját a problémák megoldásának, s továbbra is a széles, nyílt dialógus kialakítására törekszik, melyben mindegyik politikai szereplőnek részt kell vennie. Erre, mint mondta, azért van szükség, hogy megszülessenek a tartomány működéséhez elengedhetetlen előírások.

– A következő másfél évben, ameddig a jelenlegi mandátum tart, meg kellene oldani a tartomány finanszírozásának és hatásköreinek kérdését. Emellett el kellene indítani azt a párbeszédet is, melynek az alkotmány módosításáról, Vajdaság alkotmányjogi helyzetéről kellene szólnia. Az elképzelés szerint továbbra is létezne a hatalom és az ellenzék, ám olyan szakértői csoportot állítanánk fel, mint amilyen a statútum írásakor létezett. A szakértők jelentős lépéseket tehetnének a szóban forgó jogszabályok előkészítésének irányába. Teljesen reális alapon nyugszanak az ezzel kapcsolatos elvárások – értékelte a beszélgetés során Pásztor.

Hozzátette: elengedhetetlen a tartományi és a köztársasági adminisztráció közötti együttműködés, mert ellenségeskedéssel semmilyen előrelépés sem érhető el.

– Az számítana a legkézenfekvőbb megoldásnak, ha megállapodnánk a kulcsfontosságú kérdések tekintetében, azok megoldásának dinamikáját illetően, s csak ezután hoznánk szóba a választásokat, mert úgy vélem, hogy a tartomány politikai egyensúlyának kibillentése nem vezethet bennünket el a fontos feladatok elvégzéséhez – szögezte le Pásztor István.