2024. április 25., csütörtök

Ha közlekedik a vonat, tömve van

Egyre nagyobbak a gondok a vasúti utasszállításban

Egyre nagyobb gondot jelet a vasúti közlekedésben a Nega kola vállalat munkásainak a már több mint egy hete tartó tüntetése. Belgrádban a műszaki előkészítést, valamint a karbantartást végző vágányokat helyezték első lépésben teljesen blokád alá a munkások, majd pedig az egész fővárosi állomást, továbbá Zimonyban is lebénították az állomást. Mivel így elmarad az utaskocsik tisztítása, a belső közlekedésben használatos elektromos szerelvények karbantartása, már több napja egyes vonalakon nem működik az utasszállítás, míg más vonalakon csökkentett vagonszámú szerelvények indulnak útnak, így hatalmas tömegek alakultak ki a vasútállomásokon.

A Szerbiai Vasutak már most több tízmillió dináros kárral számol (Fotó: Beta)

A Szerbiai Vasutak már most több tízmillió dináros kárral számol (Fotó: Beta)

Napok óta nehézkes, vagy lehetetlenné vált a BG-voz közlekedése, a Szerbiai Vasutak négy elektromotoros szerelvényt vont ki a forgalomból, négy elektromotoros mozdonyt, két dízelmotoros mozdonyt és megközelítőleg 30 utaskocsit. Ugyanakkor a Nega Kola vállalat munkásainak tüntetése miatt, akikhez péntek óta csatlakozott a Želturist Kft. keretében működő Háló és Ebédlőkocsik – Vasúti Vendéglátás vállalat is, nem közlekedik a Belgrád–Prága nemzetközi járat, a Belgrád–Szófia járat sem, a Belgrád–Zürich nemzetközi járat pedig már napok óta késik, és nem kapcsolnak hálókocsit a Belgrád–Bar vonalon közlekedő vonathoz sem.

Nem közlekedik a vonat Požarevac és Smederevo között, sem pedig Smederevo és Lapovo között, más vonalakon, így Szabadka–Belgrád, Szabadka–Újvidék, valamint Újvidék–Belgrád között is csak egy utaskocsival közlekedik a vonat.

A Szerbiai Vasutak már most több tízmillió dináros kárral számol.

Sem a Nega Kola vállalat, sem a Želturist nem tartozik a Szerbiai Vasutak kötelékéhez. Több évvel ezelőtt mindkét vállalatot önállósították, a kormány hatáskörébe helyzeték át, így mindkét vállalat szolgáltatást nyújt a Szerbiai Vasutaknak a kocsik és szerelvények tisztán tartásában, valamint a vendéglátás terén. Amióta a Szerbiai Vasutak hatásköréből kivontak bizonyos szolgáltatásokat és önálló vállalatot hoztak létre, ezek a vállalatok a fennmaradással küzdenek. A Nega Kola vállalatban a munkásoknak 11 havi bérével tartoznak. Miután az alkalmazottak látták, hogy az állami költségvetés módosításában sem láttak elő eszközöket az ő problémáik megoldására, november elején sztrájkba léptek.